Jens Isemo, vd på Linde energi, om beslutet och den årliga ökningen. Foto: SVT

Lindesberg tidigt ute med laddstolpar: ”Vi var framsynta tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på laddstolpar är stor, enligt en ny rapport från M Sverige. Örebro län är ett av flera län som behöver bygga ut sin infrastruktur för att klara klimatomställningen för trafiken. Men en kommun i vårt län går mot strömmen: Lindesberg.

Redan för ungefär fem år satsade Lindesberg energi, det kommunala bostadsbolaget Libo och fastighetsbolaget Falab samt kommunen på laddstolpar för elbilar.

– Vi tog ett gemensamt beslut om ett publikt nät för elbilsladdning i Lindesberg. Det där med hönan och ägget. Man bygger inte elbilsladdare om det inte finns elbilar – eller så köper man inte elbil om det inte finns några laddare. I efterhand var vi framsynta tillsammans och tog ett viktigt beslut, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

Statligt bidrag till omställning

Idag finns 32 publika laddare på 16 platser i kommunen. Utbyggnaden skedde delvis med hjälp av det statliga bidraget Klimatklivet – ett stöd till lokala och regionala investeringar som ska minska koldioxidutsläppen och andra gaser som påverkar klimatet.

– Jag tror att de här stöden krävs i en omställning, för ekonomin bär inte i början om man ska bygga om saker som det inte finns en marknad för. Vi måste alla bidra till en omställning och i vissa fall måste det offentliga gå före, säger Jens Isemo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet