• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Nu finns nya pengar att söka för klimatinvesteringar: ”Tänk utanför boxen”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns pengar att söka från Klimatklivet, ett statligt stöd till investeringar som gynnar klimatet. Och när det gäller att ställa om samhället och få ner koldioxidutsläppen kan kommuner och regioner spela en viktig roll, menar Åsa Ödman, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Örebro.

– Trafiken är ett av de områden som står för mest utsläpp så det systemet behöver förändras. Regionens och kommunernas fordon kör väldigt många av de kilometer som körs i Örebro län varje dag, så deras arbete är otroligt viktigt, säger hon. 

Just nu kan nya pengar sökas från Klimatklivet och ytterligare en omgång finns öppen under hösten. Åsa Ödman uppmanar till att tänka lite ”utanför boxen”.

Klimatkrisen

– Som i många andra frågor handlar det om tänk. Om man bestämmer sig för vad man vill göra så finns det ofta lösningar, men om man tänker ”det där går aldrig” – då går det aldrig, konstaterar hon.

En del resor måste bytas ut mot cykel

Senast 2030 ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta och koldioxidutsläppen ska ha minskat med 70 procent jämfört med 2010, enligt regeringens mål.

– Vi kommer behöva en blandning av drivmedel; el, vätgas, hvo till deisel, men vi behöver också göra energieffektiviseringar och en del resor behöver bytas ut mot gång och cykel, säger Åsa Ödman.

Få kommunägda elbilar

Örebro kommun har satsat helt på biogas och äger inte en enda elbil, det visar en enkät som SVT Örebro gjort. Överlag är det få kommunägda elfordon i vårt område.

Åsa Ödman säger att investeringar i elbilar är viktigt för klimatet och kan vara en besparing för kommunernas ekonomi, men förstår att det kan vara svårt att ha kunskap om allt och ställa rätt krav i upphandlingar. Men, hjälp finns att få, konstaterar hon:

– Projektet Fossilfritt 2030 är ett nätverk mellan flera länsstyrelser, regioner och kommuner. Där finns samarbeten runt upphandling och fordonsansvariga, för att man ska kunna göra den här omställningen på ett bra sätt, utan att den egna kommunen behöver kunna precis allt.

Klimatklivet:

• Klimatklivet är ett stöd från Naturvårdsverket som söks via Länsstyrelserna

• Infördes 2015 och sedan dess har 220 miljoner kronor till 122 projekt delats ut i Örebro län

• I snitt får projekten 50 procent av investeringskostnaden

• Vanligast är att få stöd till elladdstolpar och energikonvertering

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet