Det är viktigt att hålla sig aktiv om man drabbas av Parkinson. Foto: Michael Probst/TT

”Livet är inte slut för att man får Parkinson”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige i dag lever runt 22 000 personer med Parkinson. Den 11 april varje år uppmärksammas sjukdomen genom Världsparkinsondagen.

– Den finns just för att sätta fokus på sjukdomen och för att göra folk uppmärksamma på att den är tämligen vanlig, livslång diagnos, säger EvaBritt Runfeldt, länsordförande i Örebro.

Skakningar, långsammare rörelser och förändrad kroppshållning. Det är några av de symptom som finns för den neurologiska sjukdomen Parkinson. De äldsta beskrivningarna av sjukdomen är över 2 000 år gamla, men det var under tidigt 1800-tal som sjukdomen beskrevs av läkaren James Parkinson och därefter fick sitt namn.

Världsparkinsondagen

I dag lever runt 22 000 svenskar med sjukdomen, något fler män än kvinnor, och de flesta drabbas efter att de fyllt 50. Varje år uppmärksammas sjukdomen just i dag, med anledning av Världsparkinsondagen.

– Det är en livslång sjukdom. Det finns mediciner för att kunna leva så normalt som möjligt, men det är hela tiden en försämring. Parkinson är viktigt att uppmärksamma för att stärka de som drabbas, att de ska känna att de inte är ensamma, säger EvaBritt Runfeldt, länsordförande i Örebro.

– Är man själv inte drabbad kan det vara bra att ha lite fantasi, att försöka sätta sig in i den sjukes situation. Det går lite långsammare så man får ha tålamod, men man är inte långsam i huvudet för det.

Aktiviteter över landet

Det finns länsföreningar över hela Sverige och de arbetar bland annat med att sprida kunskap om sjukdomen. Under dagen anordnas föreläsningar, gruppträningar och snack med politiker på flera håll i landet.

– I år kommer vi ha ett öppet medlemsmöte och informera om rörelsekunskap, vi ville satsa på något inom föreningen, säger EvaBritt Runfeldt.

”Livet är inte slut”

Just rörelse är viktigt för den som drabbas av sjukdomen och på flera platser har just boxningsgrupper startats för att öka rörligheten och förbättra fysiken hos de som är sjuka.

– Det är viktigt att hålla igång, att göra roliga saker och ha en bra kost. Livet är inte slut bara för att man fått diagnosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.