Lars har genomfört fyra Ironman – trots Parkinsons sjukdom

Publicerad

Redan vid 48-års ålder fick Lars Ersäng diagnosen Parkinson. Träningen har alltid följt honom i form av löpning men i och med diagnosen blev träningen allt viktigare.

– När jag fick diagnosen för 4,5 år sedan beslutade jag mig för att träna mer än vad jag gjorde tidigare för att utmana kroppen och testa var gränserna går för att se vad som är möjligt, säger Lars. 

Fyra Ironmantävlingar

Träningen har resulterat i fyra Ironmantävlingar. Två i Kalmar och två i Jönköping. Tävlingen är en hård kamp med simning i 3,8 kilometer, cykling 180 kilometer och löpning 42 kilometer, allt i en följd.

– Jag inbillar mig att det är positivt att träna. En stark kropp har bättre motståndskraft mot sjukdomens följder som skakningar och stelhet. Träningen underlättar problemen man har, säger Lars.

”Hoppas kunna prestera bättre”

Efter att Lars fick diagnosen Parkinson kändes det som om vardagen och livet slagits undan. Det var en jobbig period innan det kändes som att man kunde leva med sin sjukdom och att livet gick vidare och inte tog slut, säger Lars.

Nästa vecka åker Lars med sin coach Karl-Johan Danielsson och en träningsgrupp till Mallorca för att träna inför årets Ironman.

– Nu hoppas jag kunna prestera lite bättre tider och utmana kroppen ännu lite mer, trots att det är lite svårare nu i år, säger Lars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer