Livet förändrades efter volleybollskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev volleybollskandalens största offer. För ukrainskan Nadya Greseva fick de dubbla kontrakten konsekvensen att hennes liv förändrades totalt. Men i Lindesberg Volley är det mesta som vanligt – ett år senare.

Dubbla kontrakt, arbetstillstånd på falska grunder och oanständig lön. Skandalen som avslöjades i Lindesberg Volley för ett år sedan rörde om idrotten rejält. Värst blev det dock för den ukrainska toppspelaren Nadya Greseva, som drömde om ett liv i Sverige även efter volleybollkarriären.

– Jag trivdes i Sverige. Det var en jättebra erfarenhet för mig. Jag trivdes faktiskt där och hade tänkt stanna, säger Nadya Greseva till SVT Tvärsnytt.

Volleyfusk

Nadya, som blev hela Bergslagens hjälte när hon smashade SM-guldet till Lindesberg Volley 2012, tvingades lämna Sverige inom några dagar sedan klubbens kontraktsfusk blivit känt av Migrationsverket.

Ofrivilligt kom hon tillbaka till ett hemland i stor politisk oro och med ett stundande krig runt hörnet. Mycket blev annorlunda.

– Livet vändes upp och ned. När jag hade lämnat Sverige hade jag ingen aning om vad som skulle hända, säger Nadya om den omtumlande tiden.

Samma klubbledning

Mycket har alltså förändrats för Nadya Greseva. Men i Lindesberg är det mesta sig likt. Personerna som styr klubben är nämligen samma som förra året.

Dan Walterson är fortsatt ordförande. Arnold Bengtsson, som fick lämna sin kommunalrådspost i Lindesberg kommun efter vårt avslöjande, är kvar i styrelsen.

Även den ansvarige för spelarkontrakten, Roger Larsson, är kvar som sportchef trots att han utåt sett avgick när skandalen upptäcktes. Att Larsson är sportchef bekräftar klubben för Tvärsnytt, men på hemsidan finns ingen information.

Förtroendet för klubben har dock förblivit orubbat hos Lindesberg kommun. Kommunen avser att fortsätta det marknadsföringsavtal som ger volleybollklubben 450.000 kronor om året.

Att det är samma personer styr klubben är inget man bryr sig om.

– Det där är inga detaljer vi tittar på. Vi ser att det är en förening som är viktig för Lindesberg. Man har gjort en fel och man har tagit lärdom av det, och det är jätteviktigt, säger Anders Ceder (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg kommun, och fortsätter:

”En lärdom”

– Det kanske var en lärdom för många andra föreningar, inte bara för volleybollen. I dag plockar man ju mycket spelare från utlandet, i många idrotter. Men det är inte alltid idrottsfolk i de ideella föreningarna kan reglerna. Därför är det jätteviktigt att man tittar på sånt där från distriktsförbund och framför allt från förbundens sida så att man sprider ut sådana kunskaper.

Tvärsnytt har försökt få en intervju med Lindesberg Volleys nya amerikanska Denise van de Mortel, för att höra hur hon blivit mottagen i klubben. Men efter att först ha bokat en intervju avbokar Denise det hela någon timme senare och hänvisar alla frågor till ordföranden Dan Walterson.

Men när vi ringer upp Dan Walterson vill inte heller han ställa upp på en intervju.

– Jag säger nej för jag har inte tid och inte lust att medverka efter det som har hänt, förklarar Dan Walterson.

Raul Björk, styrelseordförande i Örebro läns idrottsförbund, ser allvarligt på det som avslöjades för ett år sedan i Lindesberg Volley. Och han tycker det är fel att klubben stänger dörren för media när ämnet kommer på tal.

– Det tycker jag är tråkigt. För oavsett var vi befinner oss i idrottsrörelsen ska vi ha ett öppet klimat och en dialog med massmedia. Och självklart ställa upp på intervjuer, så det är bara att beklaga om man har hamnat i den situationen, säger Björk.

Proffs i Kazakstan

I dag är Nadya Greseva professionell volleybollspelare i Kazakstan. Efter alla turer som varit har livet ordnat upp sig för henne.

– Jag har kommit över det. Jag tänker inte mer på det. Det är något jag har lagt bakom mig, säger Nadya, som hoppas att hennes historia ska ha påverkat idrotten i en positiv riktning.

– Jag hoppas att det har hjälpt. Någon måste berätta hur det egentligen var. Att det inte bara blåser över utan att man verkligen gör nånting.

– Jag tror att många spelare har råkat ut för samma sak. Men antingen har de inte velat berätta sanningen, eller så har de åkt hem utan att göra en stor sak av det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet