Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Willén, regionordförande för LRF Örebro, är starkt kritisk till kommunens planer. Foto: SVT

LRF vill stoppa kombiterminal i Törsjö: ”Uppseendeväckande dåligt”

Publicerad

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är mycket kritiska till att Örebro kommun nu går vidare med sina planer på ett stort logistikcentrum med kombiterminal i Törsjö.

– Vi kommer vara med och bilda opinion och hjälpa till att överklaga och se till att få ett stopp på det här. Det finns inget annat i min värld, säger Per Willén, regionordförande för LRF Örebro.

Det handlar om 114 hektar jordbruksmark som Örebro kommun vill förvandla till en kombiterminal, eftersom platsen ligger nära järnväg och väg. Exploateringen ska utföras av ett privat bolag, Törsjö logistik AB, där det kommunägda bolaget Örebroporten är en av tre delägare. 

Flera av de remissinstanser som svarade på förslaget 2019 ifrågasatte valet av plats, eftersom bra jordbruksmark därmed byggs bort.

– Du har ju järnvägen och väg 51 som en väldigt bra barriär, så att man inte ska lockas att ta det där steget ytterligare och ytterligare. Det är väldigt lämpligt att stanna där man är, säger Per Willén.

Brännande fråga

Enligt Miljöbalken får man bara bygga på jordbruksmark om det finns ett väsentligt samhällsintresse, och om annan lämplig mark saknas. Flera remissinstanser har haft invändningar. Det handlar om buller, att en kombiterminal redan finns i Hallsberg och att livsmiljöer förstörs för flera arter.

Men framförallt handlade det om livsmedelsförsörjningen och att jordbruksmarken behövs. LRF anser att frågan blivit ännu mer brännande i och med kriget i Ukraina, inflationen och klimatförändringarna, som kommer att ändra förutsättningarna för att odla.

– Vi kan inte tulla lite här och lite där och tro att någon annan löser det, säger Per Willén.

I april ska förslaget upp i kommunfullmäktige för beslut. Går det igenom där kommer LRF agera och hjälpa enskilda att överklaga frågan till mark- och miljödomstolen. 

Starta klippet för att höra LRF utveckla kritiken mot den planerade kombiterminalen.

Det här säger lagen:

För bygglovsansökningar utanför detaljplan eller områdesbestämmelser ska byggnadsnämnden pröva om åtgärden medför en lämplig mark- och vattenanvändning. Vid prövningen ska miljöbalkens hushållningsbestämmelser tillämpas.

Miljöbalken kapitel 3:

Vissa typer av mark- och vattenområden har ett generellt skydd.  Dessa områden ska så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påverka dem negativt. När det gäller brukningsvärd jordbruksmark är skyddet starkare. Jordbruksmark får bara tas i anspråk om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och om detta behov inte kan tillgodoses på annan mark på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt. De områden som har ett generellt skydd är:

  • Stora mark- och vattenområden som inte alls eller endast obetydligt är påverkade av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön.
  • Mark- och vattenområden som är särskilt känsliga från ekologisk synpunkt.
  • Brukningsvärd jordbruksmark.
  • Skogsmark som har betydelse för skogsnäringen.

Jord- och skogsbruk är av nationell betydelse.

  • Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.
  • Skogsmark som har betydelse för skogsnäringen skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra ett rationellt skogsbruk.

Mer information hittar du på: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.