Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Danielsson, ombudsman på ABF, om projektet som ska ge ukrainska flyktingar bättre kunskap om sina rättigheter på den svenska arbetsmarknaden. Foto: SVT

ABF: Ukrainska flyktingar utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

I januari nästa år startar ABF, Arbetarnas bildningsförbund, ett nytt projekt i Örebro för att hjälpa ukrainska flyktingar till jobb och utbildning i Sverige.

Förutom svenskaundervisning ska de få lära sig mer om det svenska samhället och om hur svensk arbetsmarknad fungerar.

Projektet i Örebro finansieras genom ett stöd på 2,7 miljoner från Europeiska socialfonden.

ABF kommer att samarbeta med flera partners, bland annat ett antal aktörer från olika LO-förbund som ska bistå med nyttiga kunskaper om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och vilka rättigheter man har som arbetstagare.

Örebro län och kriget i Ukraina

– Tyvärr blir många människor från andra länder utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden, på grund av att man saknar kunskaper om vilka skyldigheter och rättigheter man har. Och där vill också flera företag vara med och vara behjälpliga, för att de inte ska hamna i den typen av situationer, säger Jörgen Danielsson, ombudsman på ABF.

Projektet genomförs i hela Sverige och kommer att pågå från den 1 januari till sista september 2023. 

I klippet berättar Jörgen Danielsson mer om projektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet