Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Saarväli som bor i Tjusebotorp, strax utanför Lundby, har hamnat i en svår situation. Många gånger har fordon dumpats på hans mark. Flera av gångerna har han dessutom själv fått bekostat bortforslingen av fordonen. Foto: Elin Igelström Nordahl /SVT

Michael får betala för att bilar dumpas på hans mark: ”Väldigt frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Örebroaren Michael Saarväli i Tjusebotorp har flera gånger fått betala kommunen för bortforsling av fordon som dumpats på hans mark – nu har han fått nog.

Landsvägen vid Tjusebotorp stall är en allmän väg som ombesörjs av Örebro kommun, men marken runtomkring ägs av Michael Saarväli och hans fru. I diken och på åkern runtomkring vägen har bilar dumpats inte bara vid ett tillfälle utan många gånger.

– Det känns väldigt frustrerande, säger Michael Saarväli.

Hamnar i kläm

Naturvårdsverkets bidrag för flyttning av fordonsvrak kan enbart sökas av kommuner, och riktar sig inte till privata markägare. Men när Örebro kommun tolkat lagstiftningen har Michael hamnat i kläm. De menar att det är markägaren som måste stå för kostnaden av bortforsling av de dumpade fordonen, även när det inte går att identifiera ägaren. En summa som landat på 1 500 kronor per fordon för Michael.

Naturvårdsverket gör däremot en annan tolkning av lagstiftningen. De menar att det inte framgår om kostnaden ska tas av kommunen eller markägaren, när det gäller privat mark. Markägare kan därmed få hjälp av kommunen, om kommunens eller polisens utredning visat att det ”inte går att fastställa ett ägarskap med betalningsförmåga”. 

Får inte flytta bilarna – kan dröja en månad

Om Michael själv skulle flytta på bilarna riskerar han att begå brottet egenmäktigt förfarande. Enligt lagen ska han i stället höra av sig till Örebro kommun, som kan komma och transportera bort bilen.

Om fordonet som dumpats räknas som skrot kommer kommunen efter sju dagar, i annat fall kan det dröja en månad innan den dumpade bilen flyttas. Därefter får Michael en faktura från kommunen för kostnaden för bortforslingen. Kommunen skulle enligt Naturvårdsverket kunna använda bidraget för att hjälpa till, men har inte ansökt i år.

– Det står en bil där och det kanske rinner ut både olja och bensin. Vad har jag för val? Ska jag bara stå och titta på den? säger Michael Saarväli.

I klippet berättar Michael Saarväli mer om sin frustration

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.