Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Migrationsverkets beslut efter Säpoinsatsen – örebroare ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Den man från Örebro som togs i förvar efter en Säpoinsats tidigare i våras ska utvisas. Det beslutade Migrationsverket i fredags. Örebroarens advokat säger till SVT Nyheter Örebro att hans klient kommer att överklaga beslutet.

Mannen togs i förvar av efter en Säpoinsats i Örebro den 8 maj i år. I förra veckan beslutade Migrationsverket att mannen ska utvisas ur Sverige, med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll.

Det är Säpo som ansökt om att få mannen utvisad, eftersom han anses vara ett hot mot rikets säkerhet.

Mannens advokat Alparslan Tügel säger till SVT Nyheter Örebro att de kommer att överklaga beslutet till regeringen.

– Vi har diskuterat det och bestämt oss för att överklaga. Det har inte varit någon tvekan om det. Rent generellt delar vi inte Migrationsverkets bedömning i någon del, säger han.

Tidigare misstänkt för IS-rekrytering

Mannen häktades 2015, misstänkt för att ha rekryterat personer till terrororganisationen IS. Förundersökningen lades senare ner, eftersom brott inte kunde styrkas.

Sedan Lagen om särskild utlänningskontroll infördes 1991 har Säpo ansökt om att utvisa ett 40-tal personer från Sverige med stöd av lagen. Ingen av de utpekade har vunnit mot Säpo, visar en granskning som Ekot gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.