Mannen åtalas misstänkt för att ha anlagt branden på Örebro Moské. Foto: SVT

Misstänkte moskébrännaren åtalas

Publicerad

Den man i 20-årsåldern som suttit häktad misstänkt för att ha anlagt branden som ödelade stora delar av Örebro moské åtalades på tisdagen misstänkt för grov mordbrand samt förberedelse till mordbrand.

Det var natten den 26 september som Örebro moské började brinna och stora delar av lokalen totalförstördes. Redan samma morgon greps den nu åtalade mannen misstänkt för att ha anlagt branden. Han anhölls senare samma dag.

Skador för 30 miljoner

Mannen åtalas för två gärningar. Dels grov mordbrand då han misstänks för att uppsåtligen ha anlagt branden i Örebro moské. 20-åringen ska enligt uppgifter i åtalet ha besökt moskén ofta och känt till lokalen.

Enligt beskrivning av gärningen ska han ha fyllt bensin i tre plastflaskor och sedan hällt ut och antänt den i moskén. Branden har sedan spridits så att moskéns södra del totalförstörts och andra delar brand- och rökskadats. Försäkringsbolaget har uppskattat det sammanlagda skadebeloppet till 30 miljoner kronor.

Samma natt som branden inträffade övernattade en person i moskén. Enligt åtalet ska 20-åringen ha uppmanat personen att gå tillbaka till sitt rum och sedan, trots vetskapen om att han befunnit sig i byggnaden, anlagt branden.

Enligt åtalet är brottet grovt då byggnaden dels haft stort ekonomiskt värde och dels stor betydelse för många människor.

Förberedelse till mordbrand

20-åringen åtalas också misstänkt för förberedelse till mordbrand då han enligt åtalet ska ha hällt ut bensin i en kiosk fyra dagar tidigare. Samma dag greps han av polis och ska då ha haft på sig en tändare. 20-åringen anhölls och släpptes två dagar senare.

Mannen är tidigare dömd för narkotikabrott och misshandel till samhällstjänst, något som omvandlades till fängelsestraff på två månader. Han är inte svensk medborgare, men hemmahörande i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet