Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ohållbart att fortsätta lägga ner stora pengar. I klippet hör du Anneli Mylly (V) om kostnader för Stora Valla och pengar till skolan. Foto: Malin Gotlin/SVT

Mylly (V) om dåliga betygen i Degerfors: Skolan får inte lite pengar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att många elever var i behov av särskilt stöd gjordes kraftiga besparingar i skolan för två år sedan. Sedan beslutade majoriteten att storsatsa på elitfotbollen. Högsta politikern Anneli Mylly (V), försvarar beslutet – trots att hon nu vänt och vill sälja Stora Valla till förmån för vård, skola och omsorg.

– Man får inte lite pengar till skolan i Degerfors, nu får man genomsnittet för riket, säger hon.

En fjärdedel av eleverna som började sjuan 2017-2019 behövde särskilt stöd. Den informationen hade kultur- och utbildningsnämnden när Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna klubbade nämndens budget för 2021. Den innebar 7,5 miljoner kronor mindre till verksamheterna jämfört med året innan.

Enligt dåvarande förvaltningschefen för skolan var elevvårdsarbetet utsatt för extra hårt tryck. Många elever behövde särskilt stöd, skolnärvaron behövde öka. Han klargjorde att budgetförslaget, tillsammans med minskade statsbidrag, tvingade skolorna att kraftigt minska kostnaderna. Resultatet blir 18 färre heltidstjänster. En dryg vecka senare beslutar majoriteten att investera 50 miljoner kronor för att rusta Stora Valla för allsvenskt spel.

Hade du några tankar kring det?

Vi har haft låga meritvärden en längre tid, då är det viktigt att barn och unga inte hamnar i ett allt värre utanförskap. Idrotten motverkar det. Vi har lagt väldigt mycket pengar på skolan, men inte fått ut det vi lagt in, säger Annelie Mylly (V), kommunsstyrelsens ordförande.

”Förstår inte att vi inte vill satsa”

Bland andra Centerpartiet reserverade sig mot sparförslagen på skolan. Tillsammans med Moderaterna föreslog även de neddragningar, men med knappt fyra miljoner kronor mindre. Partiet reserverade sig också mot investeringsbeslutet rörande Stora Valla.

– Det blir ju räntekostnader för kommunen och vi kan inte låna till sånt vi behöver för att vi har så stora lån redan, säger Birgitta Höijer (C), ledamot i kultur- och utbildningsnämnden.

Men för några månader sedan släppte kommunledningen bomben, de vill sälja Stora Valla. 

– Det är ohållbart att fortsätta lägga ner stora pengar. Vi måste tänka på vår kärnverksamhet, sa Anneli Mylly (V) då.

Mer om hennes vändning i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.