Ett spadtag närmare Truckstop Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I tio års tid har frågan om en ny Truckstopanläggning i Örebro diskuterats. På måndagen var det äntligen dags för det första skoptaget.

Truckstop Örebro ligger i Berglunda strax söder om Örebro, där E18 och E20 möts och närmare 9 000 lastbilar passerar varje dygn. Tanken är att anläggningen ska bli en samlingsplats för den tunga trafiken som passerar länet. Där ska chaufförerna kunna tanka, serva bilarna och sova ostört.

– Det har varit efterlängtat under väldigt lång tid. Nu finns en samlingsplats och en säkerhetsparkering. Det handlar om en trygg vila för de chaufförer som kommer, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Truckstop ska stå klart hösten 2014 och genera ett hundratal nya arbetstillfällen. Kostnaden för bygget beräknas till 200 miljoner kronor, varav Örebro kommun står för 34 miljoner.

– För det första handlar det om att profilera Örebro kommun som en logistisk region, men det är också en satsning på miljön. Nu får chaufförerna en plats där de kan vila, tanka och rasta, säger Lena Baastad (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.