Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra när Sven-Bertil Götvall berättar om den sista etappen av dubbelspåret. Foto: Fanny Hult/SVT

Sista etappen av dubbelspår Hallsberg-Stenkumla kan strykas helt

Uppdaterad
Publicerad

Allt är juridiskt klart och bygget av dubbelspåret mellan Hallsberg-Stenkumla kan påbörjas. Men ett nytt förslag från Stockholms Handelskammare kan eventuellt stoppa bygget.

Av sex etapper från Hallsberg-Degerön är Hallsberg-Stenkumla den sista etappen av dubbelspår som är kvar att byggas.

Järnvägssträckan som är fem mil lång blir en del av godsstråket genom Bergsslagen som ska ge en ökad kapacitet inom Sverige och Europa. Planen på att börja bygga i början på 2023 när upphandlingarna är klara kan dock stoppas.

Samhällsekonomiskt olönsamt

Stockholms Handelskammare har kommit med ett nytt förslag i rapporten ”En bättre plan för svensk infrastruktur” som kan komma att stoppa projektet. Där bedöms att objektet är samhällsekonomiskt olönsamt.

– Att spara en sista liten bit som inte byggs, då får man inte ut hela kapaciteten på allt arbete som har utförts innan. Det är lite förgäves, säger Sven-Bertil Götvall, projektledare på Trafikverket.

Regeringen planerar att ta beslut under juni i år om en ny nationell plan för transportinfrastrukturen för perioden 2022-2033.

Hör Sven-Bertil Götvall berätta om varför denna sträcka är viktig i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer