Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En katastrof om det inte görs, menar Andreas Svahn (S). I klippet berättar politikerna mer om sina reaktioner på Handelskammarens förslag om att inte färdigställa järnvägen. Foto: SVT

Regionpolitiker i Örebro överens: Dubbelspåret måste färdigställas

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan gick Socialdemokraterna ut med ett vallöfte om att bygga klart alla etapper av järnvägssträckan Hallsberg-Degerön. Men på grund av olönsamhet vill Stockholms handelskammare stoppa bygget av den sista etappen, Hallsberg-Stenkumla.

– Det vore en katastrof om det inte görs, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i Örebro län.

Det är i rapporten ”En bättre plan för svensk infrastruktur” som Stockholms handelskammare menar att man vill stoppa bygget av den sista etappen.

– Det skulle vara detsamma som att kasta pengar i sjön, säger Andreas Svahn (S).

Fem av sex etapper på sträckan Hallsberg-Degerön står färdiga. Från början bedömdes projektet vara klart 2025, men nu är prognosen satt till runt 2030.

En miljard dyrare

– Sista etappen blev drygt en miljard dyrare än vad som planerades från början. Det borde man ha räknat på, även om man inte hade kunnat förutse de ökade priser som vi ser nu säger, Andreas Svahn.

Både han och Oskar Svärd (M), vice ordförande i regionens samhällsbyggnadsnämnd, är eniga om att etappen Hallsberg-Stenkumla måste färdigställas. Det skulle ta bort den sista flaskhalsen på hela sträckan, så att kapaciteten på järnvägen kan ökas för både gods- och persontrafik.

– Det är viktigt för hela Sverige. Godset från Norrland som ska vidare ut i Europa åker till exempel mångt och mycket den här vägen, säger Oskar Svärd.

Regeringen planerar att ta ett beslut i juni i år om en ny nationell plan för transportinfrastrukturen för perioden 2022-2033.

Hör Oskar Svärd (M) och Andreas Svahn (S) berätta vad de tycker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer