Etappen mellan Hallsberg och Åsbro är den sista det som ska bli ett dubbelspår hela sträckan mellan Hallsberg och Motala (Degerön). Foto: Trafikverket

Klartecken för dubbelspår mellan Hallsberg och Åsbro

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade regeringen den nationella planen för infrastruktursatsningar de kommande åren och den nya dubbelspåriga järnvägen mellan Hallsberg och Åsbro är ett av projekten som finns med.

Dubbelspåret mellan Hallsberg och Åsbro, eller Hallsberg-Stenkumla som etappen kallas, ifrågasattes av Stockholms Handelskammare som tyckte det gav mindre nytta än andra projekt och borde skjutas fram.

Men nu är det med i planen och planerad byggstart är 2023. Andra delar i planen är att bangården i Laxå kommer byggas om 2025 och även en ny dragning av riksväg 50 söder om Askersund förbi Medevi.

Fakta

Sammantaget omfattar planen 881 miljarder kronor. Den ekonomiska ramen omfattar 799 miljarder kronor. Därutöver tillkommer 82 miljarder från trängselskatt, banavgifter och medfinansiering. De 799 miljarderna fördelas på följande sätt:

  • 165 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga järnvägar,
  • 197 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga vägar och
  • 437 miljarder kronor till utveckling av transportsystemet.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.