Nu nobbar även butiker vanliga pengar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler företag vill inte längre ta emot kontanter av sina kunder.

En rad butiker i Örebro har redan slutat att ta emot vanliga pengar. Det handlar bland annat om affärer som säljer dyrare varor, som resor och mobiltelefoner, men också billigare saker som inredningsföremål, skor och tröjor.

– Kontanthantering är dyrt, tyngt och riskfyllt. Så det är klart att allt fler butiker hellre vill få in pengarna direkt på kontot via korthantering eller via mobil betalning, säger Stina Storm, vd för cityföretagens organisation City Örebro.

Säkerhetsrisk

Bland de företag som nu lämnar kontanterna helt bakom sig finns auktionsfirman Lauritz, ett företag i en bransch som tidigare hanterat stora mängder kontanter.

– Det är väldigt viktigt vid kontanthantering att det görs på ett sätt som inte utsätter lokalen, personalen eller kunderna som kommer och hämtar för en risk, säger Ashlee Grissom, filialchef på Lauritz i Örebro.

Även kostnaderna för företagets bokföring har sjunkit sedan man slopade kontanterna tidigare i år.

– Det är en stor vinst, säger Ashlee Grissom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet