Åsa Pitkänen jobbade med festivalen också förra året. Foto: Privat

Nu pågår förberedelserna inför folk- blues och jazzfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon, fredag, inleds den årliga musikfestivalen i Askersund. Och det blir en festival i liknande form som förra året – folk, blues och jazz möts i centrala Askersund mellan den 22 och 24 juli.

Det är festival nummer 34 i raden Askersundsfestivaler och även om tillställningen bytt skepnad under årens lopp kommer årets upplaga fokusera på ett redan testat koncept. Folkmusik, blues och jazz ska spelas på tio scener i centrala Askersund från och med fredag. Just nu pågår de sista förberedelserna.

– Nu är det laminering av program och lite andra små förberedelser men vi är ganska i land, säger Åsa Pitkänen som är festivalgeneral och kulturassistent vid Askersunds kommun.

Live at Heart

80 olika band

Festivalen är ett samarbete mellan Live At Heart och Askersunds kommun. Sammanlagt kommer omkring 80 bandkonstellationer delta på festivalen, och omkring 3-4 band kommer spela i timmen. Några på stora scener, andra på lite mindre.

– Det är allt från en stor hamnscen till mysiga små caféspelningar, säger Åsa Pitkänen.

Hoppas på många besökare

Det går både att förboka biljetter till festivalen och köpa dem på plats, så än så länge är det osäkert hur många besökare det blir men Åsa Pitkänen hoppas på bra väder och stor publik.

Festivalen har under många år varit en tradjazzfestival, men på senare år har den blivit vidare och Åsa Pitkänen säger att det senaste upplägget fått positiv respons.

– Folk tycker att det är jättekul, vi har fått många positiva kommentarer, även om det var många som tyckte att det var tråkigt att vi slutade vara bara tradjazz när vi bestämde det för två år sedan, säger hon.

Blir det inte spretigt med både folk, blues och jazz?

Nej, vi tycker inte det. Både blues och jazz har ju sina rötter i folkmusiken så vi tycker att det fungerar. Dessutom blir det varierat och tanken är ju att hela familjen ska kunna gå, säger hon.

Olika toner och musiktyper

Några spelningar kommer hållas utomhus, andra inomhus och det kommer både internationella och svenska band.

– Det är väldigt mixat, det folk både från USA, Sverige och Bali och många fler platser, säger Åsa Pitkänen. Så det blir mycket olika toner, allt från irländsk folkmusik till countryinspirerat, säger Åsa Pitkänen.

Vill se fler Askersundsbor

Askersundsfestivalen har tidigare anordnats veckan innan midsommar men har nu bytt vecka för att det förut krockade med Vätternrundan och skolavslutningar, berättar Åsa.

– Vi hoppas också att många Askersundsbor kommer och njuter av sin egen festival, tidigare har de faktiskt varit lite dåliga på det, men det brukar komma mycket turister och jag hoppas på både och i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Live at Heart

Mer i ämnet