Blockpolitiken på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

Motståndare under valet – partners efteråt.

Karlskoga Tidnings reporter ställer upp politikerna under skylten ”Kommunstyrelsens hus” och tar en ovanlig bild.

Det är ett foto som tas efter varje val i de flesta kommuner: kommunens nya styre. Men av de sex politikerna på bilden är det två som skiljer ut sig. Inte bara för att de till skillnad från de andra har tagit på sig kavaj dagen till ära, utan framförallt för att de är folkpartister. För första gången sedan allmän rösträtt infördes får Folkpartiet vara med och bestämma i det röda Karlskoga.

Val 2014 – Tvärsnytt

– Vi har varit i opposition i hundra år. Det kan kanske vara dags att pröva våra vingar, säger Lars Hultkrantz (FP).

”Bra med förändring”

Förklaringen till varför Folkpartiet har fått frågan om de vill vara med och styra kommunen är enkel. Den här gången var det inte tillräckligt många som röstade på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Och då tvingades man tänka om för att få ihop en majoritet.

– En utmaning vi har är att den politiska kartan ritas om. Jag tror att det är bra med förändring. Man kan inte stå stilla och stampa på samma fläck. Vi måste gå framåt. Att göra ett samarbete över blockgränserna tror jag är bra, säger Urban Jonsson (S).

Snabba lösningar

På ort efter ort tar nu lokaltidningens fotografer bilder av de som ska styra kommunen de närmaste åren. På allt fler ställen är det blå och röda partier som ställer upp sig sida vid sida, ibland också med miljöpartister och representanter från lokala partier.

Nu finns blocköverskridande samarbeten i till exempel Kungsör, Arboga, Surahammar, Hällefors, Kumla, Karlskoga, Västerås och Örebro. En viktig orsak är att Sverigedemokraternas valframgångar har gjort det omöjligt att få ihop en röd eller blå majoritet i kommunerna. Så samtidigt som Moderaterna och Socialdemokraterna står långt ifrån varandra i riksdagen, så regerar de ihop i både Hällefors och Kumla.

”En fråga vi har löst”

För att få ihop nya samarbeten har också många frågor behövt lösas snabbt. I Karlskoga dök ordet ”valfrihet” upp på presskonferensen, även om det än så länge är ganska vagt vad det kommer att innebära för kommunens befolkning.  I Västerås är det desto tydligare: socialdemokraterna har fått backa från en skattehöjning. Och den segdragna tvisten om kommunens flygplats har plötsligt fått en lösning. Den blir kvar, men skattebetalarnas insats ska minska.

– Där har vi verkligen hittat en fråga som vi har löst. Det har vi inte gjort tidigare i någon konstellation som har funnits i Västerås. Jag tror att det har att göra med att vi är de partier vi är säger Anders Teljebäck (S).

Vänstern förlorare

Men det finns förstås förlorare också när den politiska spelplanen förändras snabbt. Vänstern och Socialdemokraterna har ofta samarbetat på lokal nivå.  I både Örebro och Västerås stängs nu Vänsterpartiet ute från makten. 

– När de samarbetar med de borgerliga partierna så sviker de sina egna väljare. De kommer inte att driva röd politik i Örebro kommun. Där är vi kritiska, säger Murad Artin (V).

I Västerås har Vänsterpartiet samarbetat med Socialdemokraterna sedan 1998.

– Det har fungerat väldigt, väldigt bra, säger socialdemokraternas gruppledare Anders Teljebäck.

Ändå tar nu samarbetet plötsligt slut.

– Det har i en sådan här konstellation varit svårt, för att inte säga omöjligt att ha med Vänsterpartiet, säger Anders Teljebäck (S).

I Karlskoga lämnar politikerna trappan på Kommunstyrelsens hus. De skakar hand med varandra och säger hejdå. Nu ska blått och rött hålla ihop och driva samma politik fram tills nästa val.

– Lite utmaningar mår man bara bra av, säger Urban Jonsson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet