Ny fälla ska stoppa vildsvinen i Hallsberg

Publicerad

En speciell vildsvinsbur. Här är det senaste draget från Hallsbergs kommun för att få stopp på vildsvinens framfart. Boende i området Falla/Samsala har länge haft problem med vildsvin som rör sig i området, och där placeras nu den nya fällan.

Vildsvin kan ställa till med stor skada och vara obehagliga att möta i sitt bostadsområde. En boende i Falla/Samsala berättar att de länge haft problem med vildsvin.

– Jag tycker att det har blivit värre på senare tid. För cirka två år sedan var de inne och bökade upp hela gräsmattan och rev upp tråden till robotgräsklipparen. Efter det fick vi lägga om hela gräsmattan och sätta upp staket.

Omkring tio svin

Enligt kommunjägaren Mats Svensson finns det just nu ett tiotal vildsvin kring Falla/Samsala.

– Vi beräknar att ungefär hälften av dessa behöver avlivas för att få bukt med problemen.

Utöver att röja sly och vegetation i ytterkanterna av området så utökar man nu alltså åtgärderna med en 14 kvadratmeter stor vildsvinsfälla. Efter att djuren fångats in avlivas de under ordnade former.

Det är i nuläget oklart hur länge fällan kommer vara utplacerad.

Starta klippet för att höra kommunjägaren berätta hur fällan fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.