Den nya utbildningen är en nationell spetsutbildning med riksintag, det vill säga att boende i alla Sveriges kommuner också kan söka till utbildningen. Beskedet tas emot med glädje bland personalen, som skrivit ansökan till Skolverket – den myndighet som avgör vilka av landets utbildningar som får ha riksintag.
Väntat med spänning
– Det var lite pirrigt innan vi fick veta hur det gick faktiskt, men nu är det full verkstad med att planera och förbereda inför hösten, säger skolans rektor Jonas Bergman Wallin.
På Karolinska gymnasiet finns redan nu en inriktning på internationella relationer. Skillnaden i och med den nya spetsutbildningen är att inriktningen kommer märkas redan i årskurs ett. Just nu är det främst elever i årskurs tre som jobbar med internationella relationer. Enligt skolans rektor är förändringen positiv på flera sätt.
– Det betyder mycket för oss och nu kan vi marknadsföra den här utbildningen ännu mer utåt för att få in elever som har ett genuint intresse för frågor som handlar om FN, diplomati och olika konflikter, som vi ju jobbar mycket med redan nu, säger han.
Utbildningen kommer erbjuda 30 platser och riktar sig särskilt till elever med ett intresse för politik, statsvetenskap och ekonomi i en internationell miljö. Eleverna kommer
Samarbete mellan flera
Utbildningen har utformats tillsammans med Handelshögskolan på Örebro universitet och innebär också samverkan med flera FN-projekt i form av bland annat utbyten.
Även på Rudbecksgymnasiet i Örebro kommer en nationell spetsutbildning att starta till höstterminen 2017. Också den utbildningen kommer erbjuda 30 platser och ha riksintag. Den utbildningen heter Lifescience och är inriktad på naturvetenskap.
Rudbecksgymnasiet fick godkänt för att starta den nya utbildningen i oktober i år. Lifescience innebär en ett samarbete mellan Örebro universitet, Marina Biological Laboratory Massachusetts, USA och Miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro.
”Det känns fantastiskt”
– Det känns fantastiskt att Örebro kommun nu fått två spetsutbildningar till sig denna höst. Två utbildningar som kompletterar varandra mycket bra, först bioteknik på Rudbeck och nu internationella relationer på Karro. Jag är mycket stolt över lärarnas och rektorernas engagemang, samt ser detta samarbete med Örebro universitet som ett led i att också knyta våra skolor närmare lärarutbildningen på Örebro universitet, säger Anders Duvkär, områdeschef utbildning i ett pressmeddelande.
Mer om riksintag
Det är Skolverket som bestämmer om ett gymnasieprogram ska få ha riksintag eller inte. Alla utbildningar som tillämpar riksintag är fria att söka för alla som ska börja gymnasiet, oavsett hemkommun.
För att en utbildning ska få tillstånd att vara riksrekryterande måste den leva upp till vissa krav, som att hålla en god kvalitet och ha tillräcklig medverkan av arbetslivet. Gymnasieprogrammet måste också fylla ett nationellt behov.
Källa: Riksintag