Foto: Johan Gren

Oro på Karolinska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kallades väktare till Karolinska skolan i Örebro efter att det uppkommit oroligheter i närheten. Språkintroduktionens rektor Åsa Lindquist berättar att det har varit oroligt på och kring Karolinska skolan en period nu.

På fredagen kallade Karolinska skolan in vakter till skolan, som ligger i centrala Örebro. Enligt Åsa Lindquist sattes de in med anledning av oro i närheten av Järntorget.

Åsa Lindquist vet inte exakt vad som hände mer än att det var ungdomar inblandade i oroligheterna.

Karolinska gymnasiet

Väktarna kallades till skolan för att avvisa obehöriga från byggnaden, men väktarnärvaron är inte tänkt att bli en permanent lösning.

– Det var en ytterst tillfällig insats bara under fredagen. Vi visste att några av de som var med vid Järntorget brukade röra sig på skolan också, säger Åsa Lindquist.

Många obehöriga besök

Hon säger att det har varit oroligt på och i i närheten av skolan den senaste tiden.

– Förra veckan hade vi många obehöriga besök på skolan. Många av dem letar efter andra personer och kommer därför till Karro. Sedan påverkar läget också, Karolinska ligger så centralt så många rör sig i närheten.

Inga allvarliga händelser

Men det har inte inträffat några allvarliga händelser, menar Åsa Lindquist.

– Det handlar om incidenter, inga brott har skett, säger hon.

Enligt Åsa Lindquist handlar det till stor del om om nyanlända ungdomar som inte går på skolan, och som egentligen hör till en annan hemkommun, som uppsöker skolan.

– Det här är ju ett allmänt problem i samhället. Nu plockar kommuner hem sina ungdomar som har varit utplacerade på andra platser på grund av den kris som var när de först placerades ut för ungefär ett år sedan. Det finns helt klart en oro runt de här flyttarna. En del vill, av olika anledningar, inte flytta till den kommun de hänvisas till.

En svår situation

Åsa Lindquist säger att hon inte vet var de här ungdomarna bor, eller hur många de är. Men hon känner till att det också finns en omvänd situation, där ungdomar som bott på andra orter nu hämtas av Örebro kommun och hon ser flera problem med situationen.

– Det är svårt för att de lever under väldigt svåra tillstånd. Det är psykologiskt svårt, de väntar på besked om vad som ska hända och det här blir en väldigt svår situation socialt, säger hon.

SVT Örebro har sökt socialchef Susanne Bergström för mer information men inte fått tag på henne. Till Nerikes Allehanda säger hon att hon inte känner till problematiken med hemkommunerna:

– Det är nya uppgifter för mig. Men det är bra om vi får information så kan vi starta någon form av diskussion kring det. Om det är så att man vägrar att flytta kan hemkommunen be om hjälp och stöd av oss, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karolinska gymnasiet

Mer i ämnet