Utredaren Erik Amnå menar att den studiesociala miljön i Grythyttan är lidande. Foto: SVT/Örebro kommun

Ny utredning föreslår att restaurang- och hotellhögskolan ska flytta till Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Sedan flera år har restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan gått med underskott. För att vända utvecklingen förslår en ny utredning att verksamheten lämnar Grythyttan och flyttar in till Örebro.

– Studiemiljön i Grythyttan blir för ensidig, säger utredaren Erik Amnå.

Utredningen har beställts av universitetsstyrelsen efter att högskolan gått med underskott under flera år och sett ett minskat antal sökande.

– Det är för svårt att rekrytera personal och studenter till Grythyttan, det måste vara större skala på verksamheten, säger Erik Amnå.

Campus Grythyttan

Kritik från tidigare studenter

Utredningen tar bland annat upp enkätsvar från tidigare studenter från Grythyttan som visar att många är kritiska mot utbildningen.

– Under varannan skulle rekommendera utbildningen till någon annan, många klagar på litenheten och studiemiljön.

Rektor för Örebro universitet, Johan Schnürer, säger sig inte vara förvånad över utredningens slutsatser även om han inte var medveten om vidden av problematiken.

– Det är en väldigt gedigen utredning och jag delar dess slutsatser, säger han.

Bjuder in till dialog med politiker och näringslivet

Han har nu fått klartecken att titta på vad en flytt av högskolan till Örebro skulle innebära.

– Vi har kommit överens om att bjuda in till en dialog med företrädare för politik och näringsliv samt göra en konsekvensanalys av vad en flytt till Örebro skulle kosta, säger Johan Schnürer.

Beslut i frågan väntas tas den 9 september. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campus Grythyttan

Mer i ämnet