Miljökontoret har sett en ökning i antal klagomål om vedeldning i Örebro under hösten. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Ökat antal klagomål om vedeldning i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Antalet klagomål om grannar som eldar i sina bostäder har ökat under hösten i Örebro kommun. Nu uppmanar Miljökontoret att elda rätt, både för grannsämjans skull och för hälsan.

– Vi ser en uppgång i antalet inkommande klagomål till Miljökontoret gällande lukt i bostäder kopplad till vedeldning, säger Markus Behr enhetschef på Hälsoskyddsenheten på Miljökontoret i Örebro i ett pressmeddelande.

I takt med att elpriset sköt i höjden under sensommaren och hösten har allt fler börjar elda i sina eldstäder. Men eldningen är inte problemfri eftersom partiklar från eldningen påverkar hälsan.

Om man dessutom eldar med fuktig ved ökar de hälsoskadliga partiklarna som också påverkar klimatet negativt, eftersom veden inte förbränns effektivt.

Prischocken i Örebro län

Två gånger per vecka

Enligt kommunens föreskrifter bör vedeldning i tätbebyggda områden göras i mycket begränsad omfattning; max två tillfällen per vecka och högst fyra timmar per tillfälle.

– Det är viktigt att lyssna på sina grannar om de har synpunkter på att rök tar sig in i deras hus. Röken kan ha en negativ påverkan på både den fysiska och psykiska hälsan för den som upplever problem, speciellt vid astma och andra luftvägsbesvär.

I klippet får du tips på hur du eldar rätt:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Gotlin /SVT

Småskalig vedeldning, kommunens rekommendation

Eldning i exempelvis kakelugn eller kamin som inte är den huvudsakliga uppvärmningskällan för bostaden, bör göras i mycket begränsad omfattning i tätbebyggda områden så att inte grannar blir störda.

Småskalig vedeldning bör inte överstiga mer än två tillfällen per vecka och högst fyra timmar per tillfälle enligt praxis.

Om du störs av en grannes vedeldning bör du i första hand prata med grannen. Om det inte hjälper kan du kontakta Miljökontoret.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet