Under tisdagsförmidagen upptäckte flera örebroare olja i Svartån. Foto: Thomas Wedin/SVT

Olja i Svartån oroar örebroare

Uppdaterad
Publicerad

Flera örebroare har noterat en tunn olje-hinna på vissa ställen i Svartån. Men enligt kommunen finns det ingen anledning till oro.

– Det är mycket mindre mängd än det ser ut att vara, säger Robin Öhman som är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid kommunen.

Flera uppmärksamma örebroare upptäckte under förmiddagen något som såg ut som oljeutsläpp i Svartån i centrala Örebro. Men enligt kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör finns det en naturlig förklaring.

– Det kan bli så när det varit en längre torrperiod, då ansamlas det mycket olja och oljerester på parkeringsplatser och vägbanor. När det sedan kommer nederbörd spolas de här oljeresterna ned i dagvattennätetet för att sedan leta sig ut i Svartån, säger Robin Öhman.

TV: Hör Robin Öhman berätta om utsläppet

Olja rinner från exempelvis parkeringar ut i Svartån via dagvattennätet. Foto: Thomas Wedin/SVT

”Drick eller bada inte i Svartån”

Enligt Örebro kommun finns det ingen anledning till oro.

– Nej, du behöver inte vara orolig. Det handlar om små mängder, sedan ska du oavsett varken dricka eller bada i Svartån i alla fall, säger Robin Öhman.

Har installerat oljeavskiljare

För att komma åt oljan som ansamlas har kommunen installerat så kallade oljeavskiljare på vissa större parkeringsplatser.

– Parkeringsplatser har galler där vatten rinner in mot. Innan det rinner ut i dagvattnet separerar oljeavskiljaren oljan från vattnet. De nyare parkeringarna har sådana system men eftersom staden är så pass gammal har inte alla parkeringar det. Det är ett pågående arbete att se över hur det ser ut, men det tar tid, säger Robin Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.