Prästen om narkotikahandeln i Varberga: ”Polisen är maktlös”

Uppdaterad
Publicerad

Jacob Kasselia, präst S:t Maria kyrkan Örebro, menar att lagstiftningen sätter käppar i hjulen för polisens arbete mot narkotikahandeln. Han är en av de boende i Varberga som vittnar om att försäljningen av narkotika har tagit större plats i området de senaste åren.

– Det har ökat samtidigt som det har gått ner i åldrarna till ungdomar och barn, säger Jakob Kasselia.

Tidigare i år satte polisen upp en kamera i Varberga centrum, i syfte att minska brottsligheten i området. Men insatsen anses inte ha fått bukt på problemen gällande narkotikahandeln, det menar flera samhällsaktörer som tillsammans med boende nu har gått ihop för ett gemensamt möte.

”Stoppa knarket i vårt bostadsområde” är rubriken på mötet som anordnas ikväll, onsdag.

Kritiserar lagstiftningen

S:t Maria kyrkans präst Jacob Kasselia är mycket oroad över samhällsutvecklingen i området, men också för samhällsutvecklingen i stort. Han berättar för SVT om den narkotikahandel han själv bevittnat, men återberättar även vad Syrianska föreningens nattvandrare upplevt.

Jacob Kasselia upplever att polisen inte har rätt att vidta de åtgärder som krävs för att komma till bukt med problemen.

– Många gånger kommer polisen, men lagen skyddar inte samhället och oskyldiga. Tyvärr, lagen skyddar de brottsliga. Polisen är maktlös.

På vilket sätt menar du då?

– De griper den här killen, låt säga. Nästa dag släpper lagen den killen, så det här uppmuntrar barnen att fortsätta. Lagen måste hjälpa polisen mer.

Samverkan och nysatsning

Utöver lagstiftningen menar Jacob att det krävs samverkan för att motverka narkotikahandeln.

– Vi är självklart beredda att samarbeta, vi måste samarbeta. Samhället har blivit sjukt, det är inte bra för någon av oss. Vi alla vill ha goda medborgare som utbildar sig och jobbar, det skulle göra samhället friskt.

Starta klippet för att höra Jacob Kasselia berätta om vad han hoppas politikerna tar med sig från kvällens möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.