Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Fortsatt våldsbrottslighet kommer att få kännbara konsekvenser. I klippet berättar Johanna Johansson, kommunpolis, om budskapet på mötet med de våldsdrivande i Örebro. Foto: Sami Al-Ansi /SVT

Polisens nästa steg i satsningen ”Sluta skjut”: Stormöten i Örebro med dem som driver våldet

Uppdaterad
Publicerad

I höst planerar polisen intervention i storgrupp mot grovt kriminella och andra i den kriminella miljön för att minska det dödliga våldet. Det handlar om att myndigheter och civilsamhället gemensamt levererar budskapet. 

– Vi vill inte att du ska dö eller döda någon, säger Johanna Johansson, kommunpolis i Örebro.

Det här är en del i GVI-strategin, mer känd som ”Sluta skjut”. På mötena ska olika personer tala till gruppen. I strategin ingår till exempel sorgens röst, ångerns röst och hoppets röst.

– Det kan vara en mamma som har förlorat sitt barn, en före detta kriminell och en präst eller imam, berättar Johanna.

Kartläggningen

Mötena är steg två i GVI-strategin. Första steget är den kartläggning av våldsdrivande grupper och personer i deras närhet, som polisen arbetat med sen i höstas.

– Det är ett fåtal individer som vi tror står för en stor andel av det grova dödliga våldet i Örebro, säger Johanna Johansson.

Polisen uppger inte antalet personer i kartläggningen då den är pågående och uppdateras. Men enligt Johanna Johansson handlar det om ungefär 0,2 procent av befolkningen i Örebro kommun, vilket innebär omkring 300 personer.

– En stor andel i kartläggningen är män mellan 18 och 35 år, säger hon.

Bli uppsökta på gatan

De individer i polisens kartläggning som är inom Frivården måste gå på mötena, övriga planerar polisen ha enskilda interventioner med.

– Vi uppsöker dem i hemmet eller på gatan tillsammans med socialtjänsten för att meddela budskapet, säger hon.

Hör Johanna Johansson berätta mer om stormötena i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.