Peter Nyström (SD), Birgitta Höijer (C) och Anna Nordquist (M) är alla kritiska till hur Socialdemokraterna agerat.

Oppositionspartierna eniga i sin kritik mot (S) i Degerfors: ”De har bränt sina kort”

Uppdaterad
Publicerad

Cirkus, fullständig kalabalik och brända kort. Så beskriver oppositionspartier den politiska situationen i Degerfors just nu. Ett avbrutet politiskt samarbete som aviserats via en tidningsartikel har gjort att politiken i Degerfors just nu handlar allt mindre om sakfrågor och allt mer om konflikthantering.

När SVT ber företrädare för oppositionspartier i Degerfors kommun att beskriva den politiska situationen de senaste dagarna, efter att Socialdemokraterna under stor dramatik hoppade av majoritetssamarbetet med Vänsterpartiet, är det ingen smickrande bild som målas upp.

I slutet av artikeln möter Socialdemokraterna upp kritiken som riktas mot dem.

Inte aktuellt att samstyra med (S)

Flera av partierna pekar ut Socialdemokraterna som den part som står för samarbetssvårigheter och på en direkt fråga uppger flera att de inte kommer att sätta sig i ett samarbete med (S):

– De har bränt sina kort för ett tag, konstaterar Birgitta Höijer (C), som sitter i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

”Besinningslöst agerande”

Sverigedemokraternas Peter Nyström är inte heller imponerad över de senaste dagarnas turbulens:

– Det var ett besinningslöst agerande av Socialdemokraterna. Det visar att de inte förstått sitt uppdrag, konstaterar han.

Men situationen är inte ny menar Moderaterna, även om problemen kulminerat de senaste dagarna.

– Debattklimatet har varit illa länge men det här gick till historien, konstaterar Anna Nordquist (M).

Socialdemokraterna i kommunen håller med om att stämningen under tisdagens möte inte var bra och att samtalet låg på en nivå där de inte själva vill ligga. De slår dock ifrån sig kritiken som riktas mot dem.

– Kritiken är helt obefogad, säger Johanna Svärd (S), ledamot i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.