Foto: Johannes Weckström SVT

Örebro kommun häver avtalet med Attendo

Uppdaterad
Publicerad

”Anser att förtroendet är brutet”.

Under fredagen satt företrädare från Örebro kommun i möte med Attendo Care om driften av demensboendet Elgströmska huset. På mötet nådde de båda parterna ingen överenskommelse kring det fortsatta samarbetet gällande Elgströmska huset.

Därför kommer kommunen föreslå att häva avtalet med Attendo. Ett beslut som kommer fattas den 9 oktober.

Elgströmska huset

– Vi anser att förtroendet är brutet med Attendo därför bör vi också säkra en tryggt och säkert boende på Elgströmska och därför kommer vi också föreslå att häva avtalet, säger säger Rasmus Persson (C), ordförande Programnämnd social välfärd, och säger också att kommunen kan driva boendet i egen regi från den 1 december.

Kommunen kommer också kräva skadestånd av Attendo då de anser att de inte uppfyllt de krav som ställts på dem sen i våras.

– Jag kommer också föreslå för den politiska nämnden att också avkräva vite av Attendo utifrån att de inte har uppfyllt det de har lovat, säger Rasmus Persson.

Hur ser ni på att kommunen vill häva avtalet i förtid?

– Vi tycker att det är väldigt beklagligt och vi ifrågasätter grunderna för det. Vi har flera gånger själva uttryckt att vi har en arbetsmiljöproblematik på Elgströmska och att vi har utmaningar att hantera och att vi ser allvarligt på det och att vi vidtar åtgärder, säger Charlotte Näsström Morén, presschef Attendo.

Vad är er reaktion på att kommunen vill utkräva vite?

– Det är samma sak där, vi kan inte på nått sätt se att det är det som diskussionen handlar om. Vi kommer att invänta det skriftliga från kommunen så att vi ser rent formellt vilka grunder de framför och sen så vill vi få det beslutet juridiskt prövat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elgströmska huset

Mer i ämnet