Stadsrevisionen i Örebro ska granska Elgströmska huset. Foto: Peter Comstedt /Johannes Weckström, SVT

Stadsrevisionen granskar Elgströmska huset

Publicerad

Det har varit upprepade avslöjanden om problem och vanvård på äldreboendet Elgströmska huset i Örebro. Problem har framkommit både när boendet förvaltats i både privat och kommunal regi. Nu griper stadsrevisionen in.

Det är revisionsfirman KPMG som fått uppdraget av Stadsrevisionen i Örebro att genomföra en fördjupad granskning av turerna kring Elgströmska huset.

LÄS MER: Flera missförhållanden på Elgströmska huset

Revisionen har själv kunnat konstatera brister och vill genomföra en fördjupad granskning för att komma tillrätta med problemen och erbjuda en bra vård framöver.

– Vi i revisionen tycker att det är väldigt angeläget att en utomstående och oberoende granskning genomförs, säger Stadsrevisionens ordförande Britta Bjelle.

LÄS MER: Ta del av hela granskningen av Elgströmska huset

De kommer också att se till att en ny genomlysning görs under hösten med en ny revisionsrapport för att säkerställa att de äldre får en värdig vård.

Detta är stadsrevisionen i Örebro

Visa

På Kommunfullmäktiges uppdrag granskar Stadsrevisionen om kommunens verksamhet sköts på ett ändamålsenligt, effektivt och säkert sätt. Revisorerna granskar årligen all verksamhet i kommunen i den omfattning som följer av lagstiftning och god revisionssed.

Förtroendevalda revisorer

Revisorerna nomineras av de politiska partierna och väljs av fullmäktige men är politiskt neutrala när de utför sitt revisionsuppdrag. Örebro kommun har 15 förtroendevalda revisorer som granskar kommunstyrelsen och nämnderna.

Ordförande i stadsrevisionen är Britta Bjelle. Stadsrevisionens kollegium består av Britta Bjelle, Lars Östring, Lena Jansson och Jan Rohlén.

Både revisorerna och de sakkunniga som anlitas ska vara formellt och sakligt oberoende i förhållande till den verksamhet som granskas.

Revisorerna har inga uppdrag i de nämnder och kommunala företag som granskas.

Det finns även så kallade lekmannarevisorer i de kommunala bolagen.

Källa: Örebro kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Elgströmska huset

Mer i ämnet