Foto: Johannes Weckström SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera missförhållanden på Elgströmska huset

Uppdaterad
Publicerad

Flera allvarliga brister har upptäckts på Elgströmska huset i Örebro. Det handlar bland annat om gamla som fått ligga i sängar blöta av kiss och inte fått sina mediciner. Kommunen anmäler nu sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.

En av avdelningarna på Elgströmska huset har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, enligt både Lex Sarah och Lex Maria. På avdelningen bor 20 personer och anmälan gäller flera olika missförhållanden.

Det började med att kommunen kopplades in på grund av oroligheter i personalstyrkan. Det var konflikter mellan personalen och brist i kommunikationen på boendet. Snart uppdagades dock en rad andra problem, något som Nerikes Allehanda var först med att rapportera om.

SVT Play: Se inslaget här

– När vi utredde situationen på boendet upptäckte vi fler och fler brister. Det fanns brister inom rutiner för byten av inkontinensskydd, vilket inneburit att boende behövt ligga i sängar blöta av kiss, och flera boende har även fått liggsår, säger Daniel Jansson Hammargren, förvaltningschef vård och omsorg.

Omfattande brister

I anmälan framkommer att vissa boende tappat 4-7 kilo i vikt utan att det uppmärksammats och flera boende berättar om att de vaknar hungriga mitt i natten. Enligt de dokument som finns kan nattfastan för vissa boende vara nästan 17 timmar.

Utan medicin

På boendet använder sig även personalen av signeringslistor för att visa att en viss uppgift genomförts, bland annat vändscheman, vätskelistor och läkemedelslistor. Dessa har inte fyllts i korrekt och det har förekommit att boendes mediciner tagit slut utan att sedan fyllas på. En boende var utan sin medicin i två veckor innan det uppdagades.

Det framkommer även att det funnits brister i besvarandet av larm från boende och i den palliativa vården, det vill säga vård i livets slutksede.

– Det är betydande och allvarliga brister och det är inte okej någonstans, säger Daniel Jansson Hammargren. Nu måste vi säkerställa att det blir bra.

Kortsiktiga åtgärder

Kommunen har redan satt in extra personal på boendet för att förbättra situationen och det pågår en process för att se över personalsituationen.

– Jag är jätteledsen över det här och jag tycker att det är jättetråkigt. För mig är det de äldres välmående som kommer i första hand, säger Daniel Jansson Hammargren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Elgströmska huset

Mer i ämnet