Personalstyrkan på den kritiserade avdelningen på Elgströmska huset i Örebro har fått gå. Totalt ska 13 personer ha fått lämna sina platser. Foto: Peter Comstedt /Johannes Weckström, SVT

Efter missförhållandena – personalen på Elgströmska byts ut

Uppdaterad
Publicerad
Personalstyrkan på den kritiserade avdelningen på Elgströmska huset i Örebro har fått gå. Totalt ska 13 personer ha fått lämna sina platser.

Sedan uppgifter om allvarliga missförhållanden på boendet kom fram har det pågått en arbetsrättslig process mellan facket och Örebro kommun. Sedan den första juni är hela arbetsstyrkan på avdelningen utbytt.

Daniel Jansson Hammargren, förvaltningschef vård och omsorg i Örebro kommun

– Ingen av de som tidigare arbetade på avdelningen finns kvar där, men av personalhänsyn kommer jag inte att gå in på detaljer, säger Daniel Jansson-Hammargren, förvaltningschef för Vård- och omsorgsförvaltningen.

 Vilka finns där nu?

– Det är annan personal. Vi har arbetat med rekrytering och med sakkunniga insatser. Vi tar ansvar för att vården ska skötas ordentligt, säger Hammargren.

LÄS MER: Upprörda känslor efter vårdskandalen

Det var i april som flera allvarliga brister upptäcktes på Elgströmska huset i Örebro. Bland annat ska boende gått hungriga, inte fått sina mediciner som de skulle och fått ligga i kissblöta sängar.

Avdelningen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt både Lex Sarah och Lex Maria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Elgströmska huset

Mer i ämnet