Örebro kommun har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg efter missförhållanden på en avdelning vid ett demensboende. Foto: Peter C /Johannes W, SVT

Upprörda känslor efter vårdskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktas hård kritik mot kommunen, efter att förhållandena på en avdelning på demensboendet Elgströmska huset i Örebro uppdagats.

Politikerna i kommunen reagerar starkt på de uppgifter som idag kommit fram om missförhållandena på Elgströmska huset.

– Jag fick reda på den här informationen igår. Det är självklart tråkigt och jag är lika ledsen som alla andra över det här, säger Per-Åke Sörman (C), ordförande i programnämnden för social välfärd. Kommunen har redan vidtagit vissa åtgärder och nu måste vi göra det bästa av situationen.

Elgströmska huset

V: ”Ett svek”

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att ”kommunen svek de dementa på Elgströmska” och att de i första hand kommer bevaka att åtgärder sätts in.

LÄS MER: Flera missförhållanden på Elgströmska huset

– När missförhållandena upptäcktes på Elgströmska när Attendo drev det tog vi det väldigt allvarligt. Nu när kommunen haft ansvaret och haft insyn och möjligheten att skapa en bra omsorg känns det nästan som ett ännu värre svek mot de äldre, säger Lisbeth Lund (V), ledamot i omsorgsnämnd väster, i pressmeddelandet.

M: ”Skandal”

Även Moderaterna har uttalat sig om händelserna och riktar stark kritik mot Socialdemokraternas styre.

– Det här är en skandal. På tre år har Socialdemokraterna inte tagit situationen på allvar. Det är människors liv och hälsa det här handlar om, och kommunens yttersta ansvar för medborgarnas välfärd, säger Anders Åhrlin (M), gruppledare och oppositionsråd för Moderaterna i Örebro kommun, i ett pressmeddelande.

Långsiktigt arbete

Kommunen har satt in extrapersonal på boendet som en första åtgärd för att förbättra situationen, och Per-Åke Sörman menar att det långsiktiga arbetet innebär hållbar och god kvalité av vården på boendet. Han har inte varit i kontakt med Elgströmska idag, utan menar att de har tillräckligt att göra just nu.

Hur kunde detta hända?

– Jag har också ställt mig den frågan, hur kunde det hända? Det är de boendes hem det handlar om, det är för deras bästa vi arbetar, säger Per-Åke Sörman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elgströmska huset

Mer i ämnet