Foto: Tilal Altaib/SVT

Anställda på Elgströmska byts ut – cheferna blir kvar

Publicerad

Samtidigt som 13 anställda på det kommunala äldreboendet Elgströmska huset i Örebro byts ut, får de båda enhetscheferna behålla sina jobb, det rapporterar Nerikes Allehanda.

Sedan uppgifter om allvarliga missförhållanden på Elgströmska huset kom fram har det pågått en arbetsrättslig process mellan facket och Örebro kommun. Sedan den första juni är hela arbetsstyrkan på avdelningen utbytt. Totalt 13 har personer fått lämna sina platser.

LÄS MER: Efter missförhållandena – personalen på Elgströmska byts ut

Men samtidigt får de båda enhetscheferna behålla sina jobb. Demensboendet får också ytterligare en chef, det skriver na.se.

– Vi kan ju tycka att när saker och ting händer borde inte bara våra medlemmar bli berörda, säger Britt- Marie Balaj, ordförande för fackförbundet kommunals sektion för vård och omsorg i örebro, till SVT Nyheter Örebro.

Enligt arbetsgivaren var beslutet inte svårt att fatta.

– Det var inget svårt beslut. Vi har förtroende för våra chefer, säger Margareta Dahlén, områdeschef för vård och omsorgsboende i Örebro kommun, till Nerikes Allehanda.

Anmälde till IVO

Det var i april som flera allvarliga brister upptäcktes på Elgströmska huset i Örebro. Bland annat ska boende gått hungriga, inte fått sina mediciner som de skulle och fått ligga i kissblöta sängar.

Avdelningen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt både Lex Sarah och Lex Maria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Elgströmska huset

Mer i ämnet