Örebro kommun letar fler vallokaler – går från 86 till 100 valdistrikt

Uppdaterad
Publicerad

Om ett halvår är det val, och redan nu pågår förberedelserna. Eftersom Örebro kommun växer kommer också fler att vara röstberättigade. Antalet valdistrikt ökar från 86 till 100, och nu pågår sökandet efter fler lokaler som uppfyller säkerhetskraven. 

Inför valet i september 2022 gäller flera förändringar i vallagen. Bland annat får röstmottagare avvisa väljare som inte följer deras anvisningar.

– Det ställer naturligtvis krav på personalen som jobbar i lokalerna, säger Johan Hellsten, valsamordnare i Örebro kommun.

Valet 2022 Örebro län

Kommunen växer

I Örebro kommun kommer det även behövas fler vallokaler, eftersom kommunen växer med fler röstberättigade som följd, men också för att tidigare valdistrikt varit väldigt stora.

– Vi har de vallokaler som vi använt vid föregående val, men behöver nu ett antal nya. Dels för att kommunen växer, dels för att vissa var olämpliga, fortsätter han.

I klippet berättar Johan Hellsten mer om varför det behövs fler vallokaler och rätten att avvisa väljare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet