– Vi behöver anpassa stödet, en del behöver behandling. I klippet berättar Johanna Sollerman hur kommunen kan hjälpa de som vill lämna de kriminella grupperna. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Örebro kommun: ”Våldsbrotten på allmän plats är ett jätteproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun samarbetar nu med flera myndigheter, bland andra polisen för att minska det grova och dödliga våldet i stan. Det handlar om GVI- metoden som Malmö redan arbetar efter.

– Varje gång det sker ett våldsbrott i bostadsområdena berörs ju de som bor och verkar där. Så kan vi inte ha det, säger Johanna Sollerman Örebro kommun.

Arbetet är i sin linda och som ett första steg kartlägger nu polisen de mest våldsdrivande grupperna i Örebro.

– Från kommunen sida är det viktigt att framföra budskapet att vi inte tolererar våldet, säger Johanna Sollerman, samordnare för brottsförebyggande arbete Örebro kommun.

Söker upp kriminella

Nästa år inleds den operativa fasen då polisen söker upp de kriminella personerna med budskapet att våldet måste upphöra, samtidigt som kommunen erbjuder stöd för att lämna det kriminella livet.

I klippet berättar Johanna Sollerman om  vilken hjälp  kommunen kommer erbjuda till de som vill lämna det kriminella livet.

GVI

GVI står för group violence intervention och kommer från USA.

I Sverige används metoden i Malmö och i våras fick Brottsförebyggande rådet, Brå, sex miljoner kronor för att sprida metoden till andra städer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.