Foto: SVT

Örebro ska anställa samordnare mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Inom en snar framtid kommer Örebro kommun inleda rekryteringen av en kommunal samordnare mot extremism och radikalisering. Det berättar Thomas Gustafsson, verksamhetschef för Partnerskap Örebro, för SVT Örebro.

Samtidigt pågår arbetet med en strategisk handlingsplan för att motverka att ungdomar ansluter till extrema rörelser.

– Man kan alltid önska att arbetet skulle ha gått fortare, men det tar tid att sätta sig in i de här frågorna, säger Thomas Gustafsson.

Svenskar gripna för terrorbrott

Han har tillsammans med exempelvis säkerhetsansvarig i kommunen och Fredrik Malm, polis i Vivalla, under ett års tid deltagit i utbildningar i olika modeller för arbetet mot radikalisering, bland annat danska Århusmodellen.

Vivalla prioriterat

Nu är meningen att den kunskapen ska ut i kommunen, bland annat till lärare och annan skolpersonal. Och det är bostadsområdet Vivalla som är prioriterat.

– Arbetet pågår i de områden där unga har åkt till Syrien och Irak ifrån, säger Gustafsson.

Så sent som förra veckan genomfördes en andra utbildningsinsats för personal vid Vivallaskolan.

– Lärarna är duktiga på att känna igen tecknen om elever exempelvis börjat med droger, nu har vi fokuserat på andra delar, berättar Thomas Gustafsson.

Kunskap om rekrytering

Utbildningen som lärarna har fått handlar bland annat om vilka appar och tidskrifter som sprids via IS (Islamiska staten), symboler för IS, skillnaden mellan olika inriktningar av Islam, hur rekrytering har gått till i andra delar av Europa, som exmepelvis Beligen Holland, Danmark och England.

– Ju mer lärarna kan och vet desto bättre kan de möta eleverna i diskussioner om exempelvis IS, säger Gustafsson.

Utbildningsinsatsen på Vivallaskolan kommer i augusti följas upp av seminarium på Conventum under lärardagarna. Då kommer alla lärare i kommunen att erbjudas utbildning, enligt Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet