Flygbild över fängelset i Aleppo, Syrien, där en mur skulle sprängas. Foto: TT/Bild ur förundersökningen

Åtalad för terrorbrott frikänns

Uppdaterad
Publicerad

Sonen behövde hjälp med att spränga ett fängelse i Syrien och fick instruktioner av pappan i Järfälla. Men trots att tingsrätten anser det bevisat frias pappan från brott.

Den 47-årige mannen greps i början av juni 2015 och åtalades senare samma år för att ha gett instruktioner till sin son i Syrien om hur man tillverkar och använder sprängämnen – sprängämnen som enligt åklagaren var tänkta att användas för att spränga hål i en mur i ett fängelse i Aleppo i Syrien.

Tingsrätten konstaterar att 47-åringen hade lämnat instruktioner till sin son om sprängningen av fängelsemuren. Men det handlar inte om något terrorbrott, anser tingsrätten. Enligt tingsrätten var syftet med den planerade sprängningen av muren inte att injaga skräck i den syriska befolkningen, vilket åklagaren hävdat. ”Syftet var i stället att inta fängelset, frige fångarna och ta kontroll över en väg utanför fängelset”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Därmed handlar det inte om något terrorbrott, enligt rätten.

Svenskar gripna för terrorbrott

”Syftet inte att injaga skräck”

– Som lagen är utformad blev den avgörande frågan i målet vad som var syftet med den planerade sprängningen av fängelsemuren i Aleppo. I detta fall var det inte fråga om att injaga skräck i en befolkning, vilket annars ofta är kännetecknande för terrorhandlingar, säger rådmannen Håkan Lundquist i en kommentar.

47-åringens försvarare, Thomas Olsson, har tidigare argumenterat mot åtalet på samma sätt som tingsrätten nu gör. Att attackera ett regimstyrt fängelse under en pågående väpnad konflikt har inget med terrorbrottslighet att göra, enligt försvaret.

Första åtalet

Åtalet var det första enligt den nya lag från 2010 som gör det straffbart med ”offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet”.

Det sonen misstänktes för blev aldrig föremål för formella brottsmisstankar eftersom han dog i Syrien.

Fakta: Lagtexten

I lagen om ”straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet” framgår följande:

Den som meddelar instruktioner om ”tillverkning eller användning av sådana sprängämnen, vapen eller skadliga eller farliga ämnen som är särskilt ägnade att användas för särskilt allvarlig brottslighet” döms till fängelse i högst två år.

För fällande dom krävs att åklagaren bevisat att den åtalade visste att instruktionerna var avsedda att användas för särskilt allvarlig brottslighet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet