Flygbild över fängelset i Aleppo, Syrien, där en mur skulle sprängas. Foto: Ur förundersökningsprotokollet.Visa alla (3)
Visa alla (3)

Järfällabo åtalas för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern bosatt i Järfälla ska ha lärt sin son i Syrien att tillverka bomber. Nu åtalas han misstänkt för uppmaning och utbildning till terroristbrott.

– Han åtalas för att ha gett instruktioner till sin son i Syrien om hur man tillverkar och använder sprängämnen – sprängämnen som var tänkta att användas för att spränga hål i en fängelsemur i ett fängelse i Aleppo i Syrien, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson till SVT Nyheter Stockholm.

Gav råd per telefon

Brotten ska ha begåtts under perioden december 2013 till januari 2014, i Järfälla kommun. Åklagaren menar att det har handlat om muntliga råd och anvisningar samt överlämning av skisser.

– Mannen har varit föremål för både den öppna polisens och säkerhetspolisens intresse. Under en husrannsakan hittades telefoner och datorer och där anser jag att mannen via en app har kommunicerat med sin son som velat ha information om sprängämnen, hur stora sprängladdningar man behöver och uppgifter om vilka skyddsavstånd som behövs, säger Ronnie Jacobsson.

Finns det fler misstänkta?

– Såvitt vi kunnat se är det här en kommunikation enbart mellan far och son. Men vi har inte riktigt kunnat kartlägga vilka kretsar sonen umgåtts i.

Åtalet är det första enligt den nya lag från 2010 som gör det straffbart med ”offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet”.

Advokaten: Inget terrorbrott

Men försvarsadvokaten menar att det inte handlar om ett terrorbrott.

– När det pågår en väpnad konflikt kan man enligt den internationella humanitära rätten angripa militära mål. Ett fängelse som drivs av ena partern i konfilkten, är ett legitimt mål. Det är inte den svenska lagstiftningens sak att skydda den typen av institutioner och de brott som begås där, säger Thomas Ohlsson.

Har den här mannen kopplingar till Al-Qaeda-inspirerade grupper?

– Vi låter honom berätta det för domstolen vid rättegången, sen kan vi kommentera de uppgifter han lämnar där.

”Varit ett sätt att umgås”

Enligt Ronnie Jacobsson menar pappan att sonen varit väl så duktig som han själv på att hantera sprängämnen, och att sonen även fått vapenutbildning i Pakistan.

– Mannen menar att hans instruktioner inte ska ha varit behövliga för sonen utan det har varit ett sätt att umgås. Det får bli en sak för rätten att avgöra vilken bäring en sådan invändning har, säger Ronnie Jacobsson.

Enligt pappan avled sonen i ett bakhåll i Syrien strax efter de händelser pappan åtalas för.

Skulle ha utvisats

46-åringen greps i början av juni men släpptes vid häktningsförhandlingarna några dagar senare eftersom tingsrätten inte ansåg att det fanns någon risk att han skulle fly.

Mannen dömdes för bland annat grovt vapenbrott av Gävle tingsrätt 2012. Han dömdes då att utvisas ur landet för en period på 10 år men utvisningen verkställdes aldrig. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Stockholm berodde det på att mannen är rysk medborgare men etnisk tjetjenier och att det skulle varit alltför stor risk att utvisa honom till Ryssland.

Stridit i Tjetjenien

46-åringen ska själva ha erkänt att han stridit i Tjetjenien och att han är duktig på att hantera skjutvapen och sprängämnen, enligt Ronnie Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet