Foto: SVT / TT

Terrorresenär var anställd av Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla svenskar som rest för att ansluta sig till terrororganisationer har finansierat sina resor med hjälp av statliga bidrag. Det visar en ny rapport som presenterades i dag. Samtidigt har en man som rest från Örebro varit anställd av kommunen strax innan sin andra resa.

Runt 300 personer har rest från Sverige till Irak och Syrien för att ansluta sig till terrororganisationer. Ett 20-tal kommer från Örebro. I en rapport som gjorts på uppdrag av finansinspektionen framkommer det att nästan alla som rest har fått någon form av statligt bidrag som kan ha finansierat resan.

– Jag skulle inte vara förvånad om det var på samma sätt här, säger Fredrik Malm som är kommunpolis i Örebro.

Läs mer: Örebroare misstänks för terrorfinansiering

Fick pengar från försäkringskassan

Framför allt handlar det om bidrag från Försäkringskassan så som bostadsbidrag, barnbidrag men det är även många som fått studielån.

– Det var inte förvånande, vi har sett samma mönster i andra länder. Mest förvånande var att nästan alla hade det i någon form, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare och en av dem som skrivit rapporten.

Fredrik Malm, områdespolis i Vivalla.

Begick brott och tog lån

Förutom bidrag har olika bedrägerier och lån varit ett sätt att finansiera resorna. Genom att ta exempelvis ett SMS-lån har personerna snabbt fått tillgång till pengar. Samtidigt är möjligheten för bolagen att få tillbaka pengarna liten då personerna lämnat landet.

– Några av de som reste från Örebro var brottsmisstänkta för bedrägeri. Kort innan resan tog de lån som de sen inte betalade, säger Fredrik Malm.

I åtminstone ett fall har en person som kommit tillbaka från krigsområdet till Örebro fått ett kortare jobb genom kommunen. Efter att ha jobbat en tid har personen rest tillbaka och misstänks ha anslutit sig till en terrororganisation på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet