Flygbild över fängelset i Aleppo, Syrien, där en mur skulle sprängas. Foto: Ur förundersökningsprotokollet.

Idag faller domen mot misstänkt terroristinstruktur

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern från Järfälla står åtalad för att ha instruerat sin son, som befann sig i Syrien, hur man tillverkar och använder sprängämnen. Brotten han misstänks för är uppmaning och utbildning till terroristbrott. Idag faller domen.

Järfällabon, som ursprungligen kommer från Tjetjenien, greps i början av juni och åtalades senare samma år. Enligt åklagaren skulle sonen spränga hål i en fängelsemur i ett fängelse i Aleppo i Syrien, och enligt åtalet ska mannen ha gett sonen muntliga råd och även överlämnat skisser.

– Under en husrannsakan hittades telefoner och datorer och där anser jag att mannen via en app har kommunicerat med sin son som velat ha information om sprängämnen, hur stora sprängladdningar man behöver och uppgifter om vilka skyddsavstånd som behövs, sa kammaråklagare Ronnie Jacobsson till SVT Nyheter i samband med åtalet.

Åtalet var det första enligt den nya lag från 2010 som gör det straffbart med ”offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet”.

”Legitimt mål”

Mannens försvarsadvokat menar att det inte handlar om ett terrorbrott.

– När det pågår en väpnad konflikt kan man enligt den internationella humanitära rätten angripa militära mål. Ett fängelse som drivs av ena partern i konflikten, är ett legitimt mål. Det är inte den svenska lagstiftningens sak att skydda den typen av institutioner och de brott som begås där, sa Thomas Ohlsson i samband med åtalet.

Enligt mannen avled sonen i ett bakhåll i Syrien strax efter de händelser mannen åtalas för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.