Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kortfattade inlägg med länk – under natten twittrades cirka 50 närmast identiska inlägg ut från universitetets konto Foto: SVT / Skärmdump twitter

Örebro universitets twitterkonto kapat – bara inlägg om kryptovaluta

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 50 inlägg och retweets på bara några timmar, natten mot lördag. Allt handlar om kryptovaluta. Örebro universitets twitterkonto har av allt att döma kapats.

Universitetet har legat lågt på Twitter sedan slutet av oktober i år. Men helt plötsligt började man smattra ut inlägg till sina drygt 3 200 följare. Närmare 50 inlägg om kryptovaluta publicerades natten mot lördag.

För universitetets kommunikationschef Sara Arvidson kommer uppgifterna som en överraskning, när SVT Nyheter kontaktar henne på lördagsmorgonen.

– Oj, men vi vet inte riktigt vad som hänt här än, säger hon.

Något märkligt hände i veckan

Enligt Sara Arvidson anade universitetet i veckan att något inte stämde med deras Twitterkonto, men de förstod inte att de var kapade.

– Vi reagerade på att vi inte kunde logga in längre. Vi kontaktade Twitter om detta men det är jättesvårt att få kontakt med dem.

Hur någon utomstående fått tag på lösenordet har Sara Arvidson svårt att förstå.

– Vi har lösenorden inlåsta i kassaskåp, inte ens jag som är kommunikationschef kan dem. Det är bara de fyra personerna som sköter kontot som har lösenordet.

Kunde ni gjort något annorlunda?

– Vi håller faktiskt på och inför tvåfaktorsautentisering, vilket gör att det inte räcker med bara lösenord. Det kommer stoppa att liknande sker i framtiden, men arbetet pågår fortfarande och kanske borde det ha skett fortare.

”Någon har förstört för oss”

Arvidson är frustrerad över hur svårt det är att få tag på Twitter och säger att de endast får kontakt med en automatisk kundsupport.

– Någon har förstört för oss och vi får inte tag på Twitter. Det är allvarligt för vårt varumärke. Har Twitter sådana brister tycker jag att de ska vara nåbara.

Vem som ligger bakom inläggen om kryptovaluta är i nuläget oklart.

Kontot spärrat

Under lördagseftermiddagen spärrades kontot. När SVT når Sara Arvidson är hon lättad.

– Det är jätteskönt. Vi har arbetat intensivt idag med att byta lösenord på alla andra konton och infört multifaktorsautentisering.

Det är i nuläget oklart om universitetet får tillbaka sitt kapade konto, eller om de får starta ett nytt.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att twitterinläggen handlade specifikt om bitcoin. Denna uppgift var felaktig, och har nu korrigerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer