Foto: SVT

Avlopp har läckt ut i dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

(UPPDATERAD 16:30) Örebroare uppmanas att koka allt vatten innan förtäring. Det efter att avloppsvatten har sipprat ned i reservoaren i vattentornet Svampen och förorenat hela Örebros kommunala dricksvattensystem.

Avloppsvatten från en restaurangtoalett på toppen av Svampen i Örebro har sipprat ned i reservoaren, som förser hela kommunen med vatten.

Boende i kommunen uppmanas nu att koka vattnet innan förtäring fram till tisdag för att inte riskera magsjuka. Minst 100.000 personer påverkas.

– Det har varit ett läckage på ett avloppssystem uppe hos en restaurang i hatten på Svampen. Det är inget vidare, säger Lars Ferbe, enhetschef med ansvar för dricksvattnet i Örebro kommun.

Prover tas

Prover har tagits för att klargöra om vattnet som rinner ut från Svampen till örebroarna har påverkats av avloppsläckan. Svar väntas under måndagsmorgonen. Det är dock oklart hur länge läckaget pågått.

De områden som berörs är Örebro tätort, Stora Mellösa, Odensbacken, Asker, Hampetorp, Ölmbrotorp, Ervalla, Avdala, Latorp, Vintrosa, Lanna och Garphyttan, skriver kommunen på sin hemsida. De boende där uppmanas att koka vattnet åtminstone till och med tisdag.

Per Arneborn, överläkare på infektionskliniken på USÖ, säger att det räcker med att koka upp vattnet. Den tidigare rekomendationen att koka i tre minuter gäller alltså inte.

”Försiktig med kaffeautomater”

– Det är en dosfråga, men det räcker med att koka upp. Man ska även vara försiktig med vissa kaffeautomater då temperaturen på somliga inte kommer upp i tillräckligt höga grader, säger Arneborn.

Personer som ligger i riskzonen är främst spädbarn, barn och personer med allmänt sämre tillstånd. Provar håller på att tas på vattnet. Först när tre klara prover fåtts fram kommer restriktionerna att släppas.

De senaste åren har ett stort antal personer insjuknat efter att ha druckit kommunalt vatten.

 * I Östersund smittades runt 30.000 personer av parasiten Kryptosporidios som spreds via det kommunala ledningssystemet 2010. 65 personer var tvungna att vårdas på sjukhus. Invånarna tvingades koka sitt vatten i tre månader.

 * I ett liknande Kryptosporidiosutbrott i Skellefteå 2011 insjuknade ett 40-tal personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avloppsläckan Örebro

Mer i ämnet