Oricas VD: ”Vi ska försöka förstå vad som har hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett mycket omfattande säkerhetsarbete har enligt sprängämnesfabriken Oricas VD genomförts efter dödsolyckan som skedde för ett år sedan. Trots det inträffade en ny olycka under gårdagen.

Det har knappt gått ett år sedan den allvarliga olyckan på sprängämnesfabriken Orcia i Gyttorp då en person omkom.

Lagt ner stort arbete på säkerhet

Gårdagens nya olycka då en person skadades vid en explosionsartad brand bekymrar VD:n Håkan Führ som på tisdagen var på väg till fabriken för att ha informationsmöte och krissamtal med de anställda.

– Efter den förra olyckan har vi lagt ner ett stort arbete med fokus på säkerheten, förklarar han. Från företagsledning till operatörer. Vad vi ska ta till nu vet jag inte just nu i alla fall.

Den man som skadades vid olyckan under måndagskvällen uppges må ”bra efter omständigheterna” enligt vården. Håkan Führ har ännu inte kunnat tala med honom, men berättar att han är en erfaren operatör.

Under tisdagen kommer personalen att kallas till informationsmöte efter olyckan. Foto: SVT

Avsyning av tändpärlor

Hur olyckan gick till är ännu oklart. Rummet där den explosionsartade branden inträffade är avspärrat. Under tisdagen genomförde polisen en teknisk undersökning.

Mannen som skadades höll på med avsyning av så kallade tändpärlor, som tänder sprängkapslar.

Lokalen där olyckan inträffade är cirka 30 kvadratmeter stor, och han var ensam just där.

– En så kallad lättvägg har vikt ut sig precis som den ska göra i sådana här fall. Den är en del av skyddet och har fungerat och gjort att övrig utrustning inte skadats.

Lokala och globala experter

Nu startar den interna undersökningen om vad som orsakade olyckan. Den kommer att genomföras både av egna experter lokalt samt av experter från Oricas ledning på global nivå.

Tillverkningen låg under tisdagen nere men väntas återupptas under de närmaste dagarna i alla lokaler utom den där olyckan inträffade.

340 personer arbetar sammanlagt på Orica i Gyttorp. Under tisdagen informerades all personal i omgångar och företaget erbjöd krisstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.