Anna Örenius ger sin syn över varför Pride är viktigt. Foto: Emma Ahl

Osäker framtid för Örebro Pride

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års slit orkar inte de ideella krafterna bakom föreningen Örebro Pride längre. På ett möte nyligen inleddes processen att lägga ner föreningen, men ordförande Anna Örenius tror ändå att festivalen kommer finnas kvar.
– Jag tror att vi kommer hitta lösningar, säger hon.

Pridefestivalen har vuxit sedan starten 2012, tack vare ideellt arbetande privatpersoner som lagt ned kropp och själ för att planera och genomföra festivalen. Men den 12 november inleddes ändå arbetet med att lägga ned föreningen bakom arrangemanget,

– Det är ju tråkigt så klart, säger Anna Örenius, Örebro Prides styrelseordförande och grundare.

Ny styrelse behövs

Inget slutgiltigt beslut är fattat, det fattas vid ett extrainsatt årsmöte den 9 januari – om man inte lyckats rekrytera en ny styrelse till dess. Arbetet har slitit hårt på de inblandade. Det behövs nya och fler ideella krafter som orkar driva arbetet framåt, mycket beroende på just att festivalen har växt, konstaterar hon:

– Att driva en förening är alltid svårt. Framför allt när det gäller att hitta personer som vill vara med och har tid. Men om det dyker upp nya personer som är intresserade av att driva föreningen vidare kommer vi inte behöva lägga ner.

Hur det eventuella beslutet påverkar den Pridefestival som hålls under sensommaren är fortfarande oklart.

– Jag tror att festivalen kommer att finnas kvar. Det hoppas vi verkligen och vi tror att vi kommer hitta lösningar för det, säger Anna Örenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pride Örebro

Mer i ämnet