Att få syn på ett lodjur i länet hör inte till vanligheterna. Foto: SVT/TT

Ovanligt att sikta lodjur i länet

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags fick Inger Olofsson i Hällefors besök av en lodjursunge. En ovanlig händelse då djuren är skygga, enligt Länsstyrelsens vilthandläggare som samtidigt säger att man som kattägare kan hålla ett extra öga på sitt husdjur om man bor i området.

Det var på tisdagsmorgonen som Inger Olofsson fick sig en rejäl överraskning. När hon tittade ut genom fönstret fick hon syn på en lodjursunge som väntade på mat vid katternas matskål.

En upplevelse som inte hör till vanligheterna, enligt Caroline Lundmark som är vilthandläggare på Länsstyrelsen.

– De är lite doldisar som är svåra att få syn på. Det är ovanligt att de kommer fram sådär och det måste vara för att det är en unge.

40-50 lodjur i länet

Under den senaste inventeringen räknades 261 familjegrupper, som består av en hona och hennes ungar, in i Sverige och Norge. I Örebro län rörde det sig om 8 familjegrupper.

– Man räknar med 40-50 individer totalt i Örebro län, mellan tummen och pekfingret, säger Caroline Lundmark.

Efter tisdagens lodjursobservation i Hällefors kan det vara bra att hålla ett extra öga på sin katt, om man bor i området. Till exempel låta katterna vara inomhus under nätterna, säger Caroline Lundmark.

– Man kan tänka sig också att de vandrar vidare men de närmsta dagarna kan man ha lite extra koll. Och finns det mat ute är det klart att man lockar dit dem med lukten.

– Det händer att de tar katter. Ofta är de skygga men de unga har inte riktigt vett än. Frågan är var honan är någonstans, men om hon lever är hon i närheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.