Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med kocken Susanne Andersson i Mariebergsskolans kök. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

På Mariebergsskolan i Örebro kastas bara en procent av maten

Uppdaterad
Publicerad

Servera i mindre skålar, kyla ned, mixa och göra nya rätter av sådant som blir över. Det är några av knepen som ligger bakom Mariebergsskolans låga matsvinn, som gör att skolköket sticker ut.

Stora prisökningar gör att skolköken behöver jobba effektivt. Förutom att göra små justeringar i inköpen, ser man över hur matsvinnet kan minskas.

– Vi har haft väldigt stora prisökningar, vi har aldrig sett det här tidigare. Det påverkar oss jättemycket nu, säger Carina Andersson, chef på måltidsenheten i Örebro kommun.

Knepen bakom låga svinnet

Skolorna i kommunen har som mål att matsvinnet ska vara högst åtta till tio procent. Men på Mariebergsskolan ligger man lägre än så – där kastas endast en procent av maten. Bakom den siffran ligger en del knep, som att inte ställa fram för mycket mat på en och samma gång.

I klippet får du följa med in i köket och se hur de arbetar.

Den här dagen är det italienskt tema på menyn: Fisk med basilika, soltorkade tomater och potatismos. Dessutom en vegetarisk rätt, som dagligen serveras som ett alternativ. Dessutom har skolan en köttfri dag i veckan.

– Vi gör ju så gott vi kan. Vi har fått byta ut vissa råvaror till billigare. Färsrätter och sådär, säger kökschefen Susanne Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.