Polisens insats i samband med Rasmus Paludans valmöte på Aspholmen blev en av de dyraste som regionen genomfört. Foto: Sami Al-Ansi/SVT

Paludan får tillstånd för valmöte i Örebro igen

Uppdaterad
Publicerad

Dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludan återvänder till Örebro. Han har fått tillstånd av polisen att hålla en allmän sammankomst på tisdag den 31 maj. Paludan själv ville, som tidigare gånger, vara i Vivalla. Men polisen ger honom tillstånd att vara på industriområdet Aspholmen.

Det blir tredje gången som politikern Rasmus Paludan får tillstånd i Örebro för sina kontroversiella valmöten. Första gången var på långfredagen i Sveaparken, när polisen utsattes för stenkastning av motdemonstranter.

Andra gången, vilket alltså var den senaste gången, hänvisade polisen honom till industriområdet Aspholmen. Valmötet gick lugnt till, men för polisen blev det en av de dyraste insatserna någonsin i polisregion Bergslagen som består av Örebro, Värmland och Dalarnas län.

Om polisen kommer kraftsamla på samma sätt inför tisdagen är inget de kommenterar.

– Vi sätter planeringen nu i helgen och under måndagen. Jag har inte insyn i det arbetet, men generellt sett kommenterar vi inte hotbilden eller våra underrättelser, säger Gabriel Henning, polisens presstalesperson.

Nekas att vara i Vivalla

I beslutet skriver polisen att de bedömer att det finns en hög risk att det uppstår allvarliga händelser, likt de som skedde under påskhelgen, om sammankomsten hålls i Vivalla. Därför hänvisas Paludan ännu en gång till Aspholmen.

I sitt beslut menar polisen att denna inskränkning i mötes- och demonstrationsfriheten är motiverad eftersom polisen inte har förutsättningar att upprätthålla allmän ordning på platsen som Paludan vill vara på.

Företagare kritiska

Längs med den väg som Paludan hänvisades till sist och nu hänvisas till igen finns en gymnasieskola och flera företag. Företagaren Claes Berggren har sin verksamhet på vägen och han har tidigare sagt till SVT att han önskar att sammankomsten hölls på annan plats. Vid senaste sammankomsten tvingades han och andra verksamheter hålla stängt, och han planerar att söka ekonomisk ersättning.

– Vi förlorade tiotusentals kronor, sa han till SVT den 25 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för en bakgrund på Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram Kurs. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet