Foto: TT

Pengar från funktionshindrade sattes in på personalens kontokort

Uppdaterad
Publicerad

Personal på ett kommunalt gruppboende i Karlskoga har enligt en rapport tagit pengar från de boende och satt in på ett privat ICA-kort. Detta ska ha gjorts för att kunna ta de funktionshindrades bonuscheckar under tio månaders tid. Kvittona har kastats.

I dag kan SVT presentera nya uppgifter gällande de missförhållanden som rått på ett gruppboende för personer med funktionsnedsättningar i Karlskoga.

Enligt en intern rapport SVT tagit del av ska delar av de boendes pengar ha flyttats till en av personalens privata ICA-kort.

Skräckvälde på gruppboende

– Jag tycket det är fruktansvärt, det är ett ekonomiskt övergrepp, säger Lotta Larsdotter Karlsson, ordförande för Föreningen för Barn, Unga och vuxna med Utvecklingsstörning (FUB).

”Ska inte gå till så här”

Sven Olov Axelsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Karlskoga. Foto: Johan Pisoni / SVT

Karlskoga kommuns kommunalråd, tillika ordförande i kommunstyrelsen, Sven Olov Axelsson (S) håller med.

– Så här ska det inte gå till tycker jag, men jag vet inte om det här innebär att det begåtts några oegentligheter.

Ingen polisanmälan trots saknad bokföring

Eftersom att socialförvaltningen i Karlskoga anser att man inte kan slå fast att något brott har begåtts, så har man valt att inte polisanmäla missförhållandena. Detta trots att det inte finns någon som helst bokföring eller kvitton från inköpen.

Således vet ingen, förutom den inblandade personalen, hur mycket av de funktionhindrades pengar som lagts på mat till dem, och hur mycket som har sparats på berörda personalens kontokort för privata inköp.

Pengar har använts fel

En del av pengarna ska emellertid enligt uppgifter SVT tagit del av ha lagts på artiklar till de allmänna utrymmena på gruppboendet. Det handlar om saker som tvål och toalettpapper, något som egentligen ska bekostas av kommunen och inte de boende.

Läs också: Verbala hot, fysiskt våld och kränkningar – det här fick de funktionshindrade stå ut med

Oklart om de får pengarna tillbaka

Socialförvaltningen säger att man ser allvarligt på det inträffade, men kan inte svara på om de boende kommer få sina pengar tillbaka.

– Jag kan inte svara på om de kommer det, vi måste se över det, säger Unni Johansson som är områdeschef på socialförvaltningen i Karlskoga.

Men det är alltså inte aktuellt med någon polisanmälan?

– Det kan jag inte heller svara på, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet