Nedsättande kommentarer och utskällningar har varit vardagsmat på det kommunala boendet i Karlskoga. Foto: SVT Örebro

Efter SVT:s rapportering – fler vill berätta om missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s rapportering om skräckvälde på ett gruppboende i Karlskoga har fått stort genomslag och många har hört av sig för att vittna om liknande händelser. SVT kan därför nu berätta att det förekommit fler missförhållanden på Karlskogas gruppboenden de senaste åren.

SVT Nyheter Örebro har tidigare berättat om missförhållanden på ett kommunalt gruppboende för personer med funktionsnedsättning i Karlskoga.  

Efter rapporteringen har ett stort antal personer hört av sig till SVT. Både anhöriga till boenden och personal har velat berätta om liknande händelser på ytterligare ett av kommunens gruppboenden.

SVT PLAY: Se inslaget om det andra vårdboendet i Karlskoga
 
Enligt uppgiftslämnarna har de boende blivit trakasserade och dagligen kallats saker som ”troll”, ”kossa”, ”subba”, ”packet” och ”kärring”. 

Och missförhållandena sträcker sig längre än till skällsord.

Fick leva på havregrynsgröt

Boende som ansetts vara tjocka har satts på diet och bara fått äta havregrynsgröt i perioder. När någon ramlat och slagit sig har personalen skrattat och de aktiviteter som anordnats har varit anpassade efter personalens önskemål och inte efter de boendes, uppger tidigare personal på boendet.

Karlskoga kommun är medveten om händelserna och Lex-Sarah-utredde därför det berörda boendet under 2015. 

– Vi beklagar verkligen det inträffade och gör allt för att det inte ska upprepas, säger Eva Persson som är kanslichef för socialförvaltningen i Karlskoga.

Många har sjukskrivit sig

Den gemensamma nämnaren mellan de två gruppboendena som SVT har rapporterat om är att de har haft samma chef.  

– Trots att vi gång på gång larmade chefen om missförhållandena så gjorde denne aldrig något åt situationen, säger föredetta anställda på kommunen till SVT.

Som konsekvens orkade flera anställda till slut inte längre arbeta kvar, några fick till och med sjukskriva sig.

Chefen omplacerades

Chefen själv säger, i kommunens utredning, att denne inte varit medveten om missförhållandena. Men efter att chefens roll i händelserna utretts beslutade kommunen att denne skulle fråntas sitt chefsansvar och omplaceras. 

Kan man över huvud taget jobba kvar i kommunens verksamhet efter att ha låtit dessa missförhållanden fortgå under så lång tid? 

– Vi har gjort den bedömningen just nu, säger Unni Johansson som är områdeschef på socialförvaltningen i Karlskoga. 

Efter rapporterna om missförhållanden har Karlskoga nu genomfört en övergripande granskning av samtliga gruppboenden i kommunen. Mer om den kan du läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräckvälde på gruppboende

Mer i ämnet