Våldsamma scener utspelade sig under långfredagens upplopp i Sveaparken. Foto: Leonora Toplica/SVT

De fördömde upploppet i Sveaparken i Örebro – hotades av både anhängare och motståndare till Paludan

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med flera personer som fördömt långfredagens upplopp i Sveaparken. De vittnar om hot från personer som är antingen för eller emot den högerextrema politikern Rasmus Paludan och hur han framför sina åsikter, genom att bland annat bränna koranen.

Mohamad El-Jawad arbetar som områdesvärd i Oxhagen och Varberga och berättar om hans och hans frus upplevelse under en promenad i Kumla, dagen efter upploppet.

– Jag har bott i Sverige i 35 år och aldrig känt så kyliga och hatiska blickar. Min fru bär slöja men det behöver man inte ens ha. Det räcker med att man bara är invandrare så kommer man att drabbas av konsekvenser av upploppet, säger han.

Våldsamt upplopp i Örebro

Även andra personer SVT har pratat med vittnar om rasistiska kommentarer men också om hot från högerextremister.

”Ändrar inte min åsikt”

Men flera menar även att de blivit hotade av radikala islamister för att de har fördömt våldsamheterna i samband med upploppen, trots att de är emot Paludans handlingar.

En av dem SVT pratat med berättar att han fick hat- och hotmeddelanden i sociala medier av radikala islamister.

– Detta gjorde mig riktigt upprörd, men det ändrar inte min åsikt om att jag är emot våld men också emot det Rasmus Paludan gör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet